Акваријус

 

Кос Митровица

IV sezona 2018/19: Vizija.

 

\"baner

Нова, четврта по реду сезона у Приватном културном центру „Акваријус“, почиње 7. септембра 2018. године (отварање) и носиће назив „Визија.“ Будући да је време у којем живимо обележено доминантним атеизмом, аморалношћу, плутократијом, политичким и еконосмким тоталитаризмом, нестајањем готово свих хуманистичких вредности у које је човек некада веровао, уредништво „Акваријуса“ одлучило је да ове године, у својим програмима, афирмише пре свега ствараоце чији живот и дело, између осталог, показују да категорије слободе и љубави, и идеје хуманости и даље, као кључне, егзистирају у културном, уметничком, научном и филозофском дискурсу. Предност ће, тако, приликом одабира и селекције, ове године добити личности које су свесно одлучиле да свој живот проведу у наоко скромним одајама уметности, уместо наоко раскошним дворцима забаве, које су се определиле за стварање уметничких дела која су темељ будућности, а не за производњу уметничке робе која задовољава тренутне захтеве тржишта и идеологије новца. Уредништво „Акваријуса“ је уверено да је такво стваралаштво, заправо стваралаштво будућности.
Пошто је мото „Акваријуса“, од самог почетка, да „нема уметности без слободе и побуне“, а свесни да ни уметност, као ни живот, нису могући без љубави, Приватни културни центар и даље остаје место стваралачког сусрета (афирмације, преиспитивања, полемике), простор где се, у времену једноумља и заглупљивања, ствара и одржава критичко мишљење, и преноси и негује љубав. Због тога је, уосталом, и прва сезона носила назив „Слобода.“, друга „Уметност.“, а претходна, трећа по реду, „Љубав.“

Од ове године током септембра 2018, могуће је купити и сезонску чланску карту >> (цена за сезону 2018/19. износи 10 евра или 1.200 динара) која обезбеђује низ погодности и попуста за редовне посетиоце „Акваријуса“.

Више о чланској карти „Акваријус“ >>

И ове године, при „Акваријусу“ раде школа сликања („Мали атеље“) и школа глуме („Мали театар“), са проширеном понудом и истом ценом месечне чланарине.

Више о „Малом атељеу“ >>
Више о „Малом театру“ >>

„Акваријус“ је приватни културни центар основан у Косовској Митровици 2015. године, као наставак истоимене галерије коју је 1995. године основала породица Вукомановић. Приватни културни центар „Акваријус“ воде Миљана и Александар Дунђерин заједно са великим бројем сарадника. Делатност овог центра за различите видове уметничког изражавања јесте производња, дистрибуција и продаја уметничких дела, организација и презентација садржаја из области културе и уметности, издаваштво, едукација и угоститељске услуге. У оквиру културног центра налази се кафе-клуб, продајни и изложбени салон, камерна сцена (Театар у „Акваријусу“), арт биоскоп, књижара и библиотека (више стотина књига које се могу купити или позајмити). Смештајни капацитет „Акваријуса“, у зависности од врсте програма, креће се од 60 до 80 места за седење (максимални капацитет је око 150 људи). „Акваријус“ поседује сопствену техничку опрему (озвучење, расвета, кино-пројектор, платно), адекватну за реализацију различитих уметничких програма (говорни програм, изложбе, позоришне представе, концерти, пројекције филмова).
У програмским активностима заступљене су све области уметничког изражавања: ликовне уметности (продајни и изложбени салон); сценска уметност (камерна сцена – Театар „Акваријус“); музика (концерти); филмска уметност (арт-биоскоп, велико платно); књижевност и говорни програм (књижевне вечери, трибине); издаваштво. Велики број програма реализован је у сопственој продукцији.
Приватни културни центар „Акваријус“ је идејни творац, организатор, реализатор и копродуцент (заједно са РТВ „Мир“ из Лепосавића) првог српског културног ријалитија „Уметник у кавезу“ >> који је емитован на РТВ „Мир“ у априлу месецу 2018. године.
У рад ПКЦ „Акваријус“ укључене су, као сарадници и ствараоци, све генерације. За најмлађе (узраст основне и средње школе) постоји едукативно-креативна ликовна радионица „Мали атеље“ и школа глуме „Мали театар“. Више од половине уметничког програма реализовано је у директној сарадњи са омладином (средњошколци и, пре свега, студенти). У „Акваријусу“ се, такође, презентује и афирмише уметност и научни рад и зрелих стваралаца, чија вредност, по мишљењу уредништва, представља трајнији допринос националних култура из којих потичу.
Приватни културни центар „Акваријус“ је самофинансирајуће, економски самоодрживо приватно предузеће, које сарадњу са донаторима из земље и иностранства остварује само у изузетним случајевима, када потенцијални пројекти не нарушавају зацртани програмски концепт.

Више о Приватном културном центру „Акваријус“ >>

0 thoughts on “IV sezona 2018/19: Vizija.”

  1. Pingback: Nenad Radosavljević i Burns | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *