Акваријус

 

Кос Митровица

„Записи“ Анђеле Ранковић

Изложба цртежа „Записи једног тренутка“ ликовне уметнице Анђеле Ранковић из Врања биће отворена у галерији митровичког Приватног културног центра „Акваријус“ 18. априла 2024. године у 20.30. Поред ауторке изложбу ће отворити Невена Поповић и Миљана Дунђерин. Изложба је продајног карактера а поставка ће бити изложена до 30. априла.
По речима историчарке уметности Бранке Гугољ „изложба цртежа Анђеле Ранковић представља својеврстан визуелни дневник. Ликовно изражавање тече тако да изгледа као да се једно дело завршава стварајући друго. Циклус је започет цртежом блиским плакату да би се постепено приближио естетици енформела у којој је скоро подједнака важност дата линији, рукопису, материји, повремено можда чак гесту или несвесно приказаном знаку… Tо је истраживање особене ликовности каквој су тежили уметници попут Сезана, Пикаса или Волса.“

Анђела Ранковић рођена је 2001. године у Врању. Члан Ликовне радионице у Врању постала је 2019. године. Тренутно је студент четврте године основних академских студија на митровичком Факултету уметности, одсек Вајарство. Боравила је на Академији ликовних уметности и дизајна у Братислави. Учествовала је на 25 групних изложби у земљи и иностранству, у више ликовних колонија и фестивала.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *