Акваријус

 

Кос Митровица

Између свастике и петокраке

Књига „Између свастике и петокраке“ историчарке др Ене Мирковић биће представљена у митровачком Приватном културном центру „Акваријус“ у четвртак 7. децембра 2023. године. У програму, који је заказан за 19.00, поред ауторке, учествоваће и њене колеге др Петар Ристановић и др Јован Алексић.
Монографија ,,Између свастике и петокраке“ прати деловање групе људи са сличним, а опет потпуно супротним судбинама, који свеједно доживљавају исти, трагичан крај. Прва група су чланови или симпатизери Комунистичке партије Југославије који су постали сарадници, а потом и службеници Специјалне полиције, и који су користили своја партијска познанства и везе у борби против некадашњих другова. Другу групу представљају припадници Специјалне полиције, једне од важних институција колаборационистичког режима, који су сарађивали са комунистичком покретом и радећи „иза леђа непријатеља“ били важна карика у деловању комунистичког покрета у окупираном Београду.
У послератном времену, већина ових личности остала је готово потпуно заборављена од својих савременика. Ни Комунистичка партија Југославије није им се одужила на адекватан начин, имајући у виду да су у току рата радили у озлоглашеном Аниткомунистичком одсеку и представљали део колаборационистичке управе. Вредност ове монографије представља отуд и то што је омогућила да се о овим заборављеним људима, али и о осетљивом питању сарадње комунистичког покрета са присталицама окупаторског режима, сазна више од онога што је до сада као проверљиво знање и научно тумачење пружила српска историографија.

Др Ена Мирковић рођена је 1986. године у Пожаревцу Основне и докторске студије завршила је на Катедри за историју на Филозофском факултету у Београду. Била је ангажована у Истраживачкој станици Петница, радила је за Државну комисију за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године. Године 2013. постала је сарадник одељења за историју у Институту за српску културу Приштина са привременим седиштем у Лепосавићу. Од 2014. године потпредседница је удружења ,,У име народа!“ које се бави питањем репресије и пописивањем жртава након Другог светског рата од стране комунистичког режима. Ауторка је више десетина чланака у домаћим и страним часописима и две књиге у издању Института за српску културу Приштина-Лепосавић: ,,Благоје Нешковић“ (2018) и ,,Између свастике и петокраке. Сарадници НОП-а у Специјалној полицији у окупираном Београду“ (2021).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *