Акваријус

 

Кос Митровица

ГРАФЕСТ 2023. у „Акваријусу“

Дванаести Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ 2023 одржаће се од 4. до 6. децембра 2023. године у Дому културе „Грачаница“ који је и организатор фестивала. Митровачки љубитељи филма биће у прилици да погледају три филма из ревијалног дела фестивала у Приватном културном центру „Акваријус“ у уторак 5. децембра 2023. године. У „Акваријусу“ ће бити организоване пројекције филмова „Девојачка банда“ (19.00), „YU група: Тренутак сна“ (21.15) и „Трећи“ (23.00), који својом тематиком најбоље одражавају мото овогодишњег ГРАФЕСТ-а – „Музика живота“.

Такмичарски програм у оквиру којег се представљају аутори са Косова и Метохије својим документаристичким и телевизијским радовима, филмовима, репортажама и сродним телевизијским формама, ове године неће бити емитован у „Акваријусу“ за време трајања фестивала, већ ће у накнадно одређеном термину бити приказани само победнички филмови, када ће бити организоаван и разговор са награђеним ауторима.
Улаз на пројекције филмова у „Акваријусу“ је слободан.

ВИШЕ О ФИЛМОВИМА ИЗ РЕВИЈАЛНОГ ПРОГРАМА:

Девојчина банда (Girl Gang)
Режија: Сузан Регина Меурес
Швајцарска, 2022.
Трајање: 98 минута

Четрнаестогодишња Леони је успешна инфлуенсерка која живи на периферији Берлина. Милиони пратилаца је обожавају, а компаније је засипају производима. Када Леонини родитељи открију огроман финансијски потенцијал онлајн активности своје ћерке, убрзо преузимају контролу. Али Леонин живот, диктиран брендовима и притиском да креира садржаје, полако се претвара у тамницу.

Сузан Регина Меурес је немачко-швајцарска редитељка. Студирала је фотографију и историју уметности на Институту за уметност Courtauld у Лондону. Касније је, између осталих, радила као уметничка уредница за „The New York Times Magazine“. Затим је уследила магистарска диплома из филма на Универзитету уметности у Цириху. Меурес је дебитовала у играном филму „Raving Iran“ (2016). Документарац је приказан на преко 130 филмских фестивала широм света и освојио је бројне награде. У 2020. уследила је „Saudi Runaway“, која је била номинована за Европску филмску награду и освојила награду Европског универзитета за филм 2020. Њен документарац „Girl Gang – Девојчина банда“ је премијерно приказан на Међународном фестивалу документарног филма у Копенхагену 2022. године.

Фестивали и награде: CPH:DOX 2022, DOC NYC 2022, FIPADOC 2023, One World International Human Rights Documentary Film Festival 2023 (Student JuryPrize), MillenniumDocs Against Gravity 2022, DocsBarcelona 2022, Zurich Film Festival 2022, ReykjavikInternational Film Festival 2022 (SpecialMention), European Film Awards 2022 (Nominee), MunichDOK.fest 2022 (Winner – AudienceAward), Beldocs 2023

YU Група – тренутак сна
Режија: Дарко Лунгулов
Оригинална музика: Петар Јелић
Србија, 2023
Трајање: 87 минута

Филм „Yu група – тренутак сна“, прича је о рокенрол групи која је надживела земљу по којој је добила име, али је и прича о породици. Филм прати тројицу браће Јелић који се рађају и одрастају заједно са новом Југославијом, 1940-их година. Прича се преплиће између судбине земље, судбине рок групе и породице. Овај епски, али истовремено и дубоко интиман филм, креативно користи архивски материјал и досада невиђене Супер 8 филмове да би испричао причу о трајању, љубави и борби. За разлику од уобичајених музичких документарних филмова, ово је и изненађујуће интиман поглед на то шта значи бити заједно у бенду, остати заједно, борити се и изборити и шта значи бити део историје.

Дарко Лунгулов завршио је филмске студије на CCNY, САД. Његов дебитантски играни филм Тамо и овде на Трибеца фестивалу 2009. осваја награду „Најбоља њујоршка прича“ и добија одличне критике у Холивуд Репортеру, Варајетију и Њујорк Тајмсу. Освојио је 20 награда на више од 50 међународних филмских фестивала. Први српски филм на Нетфлиx-у (стримован од 2010-2012). FIPRESCI Србија прогласио је Дарка Лунгулова за најбољег режисера 2009. Споменик Мајклу Џексону, његов други играни филм, светску премијеру имао је на Карловим Варима 2014. Између осталих, добио „Eastern European Film Award“ на Санта Барбара фестивалу 2015. а у Монте Карлу награду за најбољи сценарио. Као косценариста сарађује са Мирјаном Карановић на њеном редитељском дебију, филму Добра жена, који је светску премијеру имао на „Sundance“ фестивалу 2016. Током 2016. и 2017. Дарко је режирао 18 епизода серије Сумњива Лица, емитоване на РТС -у.Од 2015. је у продукцији документарног филма о YU Групи који је премијеру имао на ФЕСТ-у 2023. а на 70. Мартовском фестивалу документарног и кратког филма добио Grand Prix за најбољи филм, као и награде за најбољу монтажу и најбољи дизајн звука.

Трећи
Режија: Карим Касем
Либан, 2023.
Трајање: 94 минута

У селу у околини Бејрута, аутомеханичар прима многе муштерије којима је потребна поправка кола. Он убрзо схвата да није довољно да поправи само кола, већ треба да поправи и саме муштерије.
Карим Касем (1990, Либан) је фотограф, писац и филмски стваралац. Рођен је и одрастао у Бејруту. Пре него што је открио своју љубав према филму, Касем је радио као DJ и музичар. Преселио се у Њујорк, где се укључио у филмско снимање кроз режију реклама и музичких спотова. Написао је, режирао и глумио у филму „Only the Winds“, свом дебитантском играном филму, који је имао светску премијеру на „Visions du Réel“ и приказан на IFFR 2021.

Његов трећи играни филм, „Трећи“, премијерно је приказан на IFFR 2023. Живи у Бруклину, где је води „Visions du Réel and screened“. Филмови: „Red Pearl“ (2012, кратки), „Beirut Displacement“ (2014, кратки), „Time to Go“ (2016, кратки), „The Awakening“ (2017, кратки), „Sad Bags“ (2018, кратки), „Magda“ (2018, краткиt), „Mr. Wool“ (2018, кратки), „Only the Winds“ (2020), „Octopus“ (2021, док.), „Thiiird“ (2023, док.).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *