Акваријус

 

Кос Митровица

„Kad iz Mitrovice gledate u nebo, uvek se vidi Zvečan“

\"novica-sovrlic-zlato-zvecana-galerija-akvarijus-decembar-2018

Фотографије: Харис Личина

Нова књига „Злато Звечана“ песника Новице Соврлића из Косовске Митровице, представљена је синоћ у Приватном културном центру „Акваријус“.
О Соврлићевој збирци песама говорили су Живојин Ракочевић, књижевник и новинар и Љиљана Браловић, песникиња и драмски писац.
Новица Соврлић у овој збирци “копа” по средњовековној историји, митовима и легендама српског народа, дајући читаоцу у руке инструмент да нађе сличност са савременим добом.
„Звонар који нас буди и подсећа на оно што смо имали, па изгубили – светлу историју, веру, дивну православну и прелепи језик наш српски“, овако Соврлића описује Љиљана Браловић, додајући да “Злато Звечана” треба да се нађе у кући сваког Србина.

\"novica-sovrlic-zlato-zvecana-galerija-akvarijus-decembar-2018

„Ово је књига коју бих ја наредила да сваки Србин има, поред Библије. Ако се не вратимо оним квалитетима које Новица описује у овој књизи, а које су нама у аманет оставили преци, оно што су нам заветовали, ако се томе не вратимо, бојим се да ће нас прогањати као Курде по Балкану.“
Живојин Ракочевић каже да се у стиховима ове збирке осећа звук певања Рајка Петрова Нога и бајка о граду који се живи у симболима, наглашавајући да је песник успео да допре до читаоца.

\"novica-sovrlic-zlato-zvecana-galerija-akvarijus-decembar-2018

„Код Соврлића се из бајке, из перспективе детета, из пренаглашене идиле јављају симболи, слике и мотиви који структуру ове збирке чине динамичном и изненађују читаоца. То је она стара теоријска поставка – да је писац успео оног тренутка, кад нечим врло познатим на нов начин изненади читаоца.“
„У наслеђе тврдог града Звечана и певања о њему, узидао се један камен из Ибарског Колашина. Свако ко се загледа у његове камене боре, препознаће лице песника Новице Соврлића“, указује Ракочевић.

\"novica-sovrlic-zlato-zvecana-galerija-akvarijus-decembar-2018

Књигу „Злато Звечана“ песник је посветио свом покојном брату Милуну. Прва и последња песма у овој збирци, посвећене су управо њему.
„Читавог живота сам се трудио да му некако нешто посветим и онда сам га нашао у песми \’Витез\’ и отуда Звечан, јер је посвета покојном брату питање душе. А ми Срби увек волимо да размишљамо и расправљамо о души, па гледамо у небо, па кад из Митровице погледате горе, увек видите Звечан“, каже песник у обраћању публици.
Стихове из „Злата Звечана“ поред аутора, казивала је и млада глумица Милица Мандић.

\"novica-sovrlic-zlato-zvecana-galerija-akvarijus-decembar-2018

За изглед књиге побринула се уметница Миљана Дунђерин, а издавачи су Удружење књижевника Србије из Београда и Књижевно друштво Косова и Метохије из Косовске Митровице.

\"novica-sovrlic-zlato-zvecana-galerija-akvarijus-decembar-2018

Новица Соврлић је председник Друштва књижевника Косова и Метохије, рођен је 1956. године у Косовској Митровици, где и данас живи и ради. Објавио је збирке песама „Земља стричева“ (Просвета, Београд 1997), „Ниси иста“ (НИП Врањске књиге), „Читац“ (Градац, Рашка 2004) и „Гавранов пољубац“ (УКС-ДККиМ, Београд-К.Митровица 2016), као и збирку приповедака „Јелисаветин лакат“ (НИП Панорама, Приштина-К. Митровица, 2010). Заступљен је у више зборника и антологија савремене српске поезије. Песме су му превођене на пољски, чешки, шведски, румунски, енглески и француски језик.

\"novica-sovrlic-zlato-zvecana-galerija-akvarijus-decembar-2018

Соврлић је и члан Управног одбора и потпредседник Удружења књижевника Србије. Добитник је бројних награда и признања, између осталих и Златне значке КПЗ Републике Србије за допринос у култури (2002). Последња у низу награда, „Златни Орфеј“ додељена му је у мају 2017. године, у Франкфурту – његова песничка збирка „Гавранов пољубац“ проглашена је за најбоље поетско остварење у оквиру такмичарског програма 22. мајских сусрета писаца из дијаспоре и Србије.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *