Акваријус

 

Кос Митровица

Kad se spoje umetnost i tehnologija

\"\"

Текст и фото: Филип Вучковић (Радио Косовска Митровица)

Виртуелна изложба слика, графика и скулптура Никоса Арванитидиса и Александра Глибетића представљена је у Приватном културном центру “Акваријус”.
Ово је прва изложба витуелног карактера која је представљена митровачкој публици, а излагачи наводе да је циљ изложбе приказати и приближити саму технологију љубитељима уметности као и радове који су настали у претходном периоду.
Посетиоци су имали прилику да уз помоћ виртуелних наочара и палице за управљање, из непосредне близине упознају радове излагача.
Ванредни професор графике на Факултету уметности у Косовској Митровици Никос Арванитидис истиче да је сама идеја витуелне изложбе настала пре 2 године, на обележавању Ноћи музеја у галерији Факултета уметности.
„Ми смо такорећи овде урадили \’римејк\’ изложбе, на којој су изложени наши радови, фотографије реалних графика и слика. Фотографије су накнадно убачене у вирутелни простор, који је направљен уз помоћ софтверског програма. Све је направљено у такозваном Game engine -у, који прави витуелни простор и код којег се ствара утисак да су фотографије и слике итекако реалне и стварне“, рекао је Арванитидис.
Главна карактеристика овакве витуелне изложбе јесте презентовање скулптура, које су направљене у програмима за 3Д моделовање на рачунару, додаје Арванитидис.
„Ове скулптуре не постоје у реалном свету већ само у дигиталном, тако да је на неки начин ово вирутелно окружење једини начин да се скулптуре сагледају са свих страна, као да су реалне. То је на неки начин њихово природно окружење“, каже Арванитидис.
Александар Глибетић апсолвент мастер студија на Факултету уметности каже да је овакав вид изложбе скоро па савршен за излагање скулптура, које уопште не постоје у реалности.
„На изложби представљени радови који су рађени у 3Д софтверу и нису презентовани у стварности, што је идеално за такву врсту изложбе, као што су скулптуре и пар слика. Остале фотографије стварних слика су постављене у виртуелну галерију.Идеја потиче од професора Никоса Арванитидиса, јер је и он сам радио докторат на ту тему. Ја сам радио скулптуре које су биле у виртуелном простору и које су рађене у 3Д софтверима и извезене као 3Д објекти. Најлакше их је било приказати у вирутелном простору а даље и на 3Д штампачу“, рекао је Глибетић.
Пројекат није направљен са циљем да се класични галеријски простор као место презентације уметничких дела замени виртуеним простором, већ да се истраже и презентују могућности њиховог кохерентног односа у којем би се виртуелни и реални физички простор прожимали и надопуњавали, коегзистирајући као целина.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

0 thoughts on “Kad se spoje umetnost i tehnologija”

  1. Pingback: Aleksandar Glibetić: „Presek stanja“ | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *