Акваријус

 

Кос Митровица

Umetnost u virtuelnom prostoru

\"\"

Фотографије: Алтернативна

У митровичком Акваријусу синоћ (29. октобар 2020) је отворена виртуелна изложба. Посетиоци су могли, коришћењем наочара за виртуелну реалност и палице за интерактивност, да прошетају кроз виртуелну галерију и погледају дигиталне скулптуре, слике и графике ванредног професора графике на митровичком Факултету уметности, Никоса Арванитидиса и апсолвента мастер студија на овом факултету, Александра Глибетића.
На идеју да организују овакву изложбу Арванитидис и Глибетић дошли су пре две године захваљујући колеги Милану Добрићу.
„Он је желео једну такву изложбу да организује на факултету, ја сам радио 3Д моделе, скулптуре. Професор Никос је на својим докторским студијама радио на виртуелној реалности. Заједно смо дошли на идеју да изложимо моје радове, фотографије слика. Први пут је оваква изложба била приказана у Галерији факултета пре две године“, објашњава Глибетић.
Виртуелне галерије и изложбе су услед пандемије корона вируса у јавности постале додатно интересантне.
Глибетић објашњава да су реакције на овакве изложбе различите.
Старијим генерацијама овакав вид излагања није близак, а млађима је, ипак, услед коришћења напредних технологија, занимљиво.
Са друге стране, за уметнике виртуелна стварност носи одређене предности.


Уместо у камену, глини, Глибетић је, на пример, вајао у софтверу, што је и економичнија варијанта стварања.
„Изложене скулптуре су неки од мојих првих дигиталних радова, то су портрети људи који ме окружују, радјени су у софтверу Скулптрис, две дигиталне слике су слике из серије радова Едиповци коју планирам да завршим, а фотографије колажа су радови који су део следеће моје изложбе“, додаје.
Истиче и да је акценат изложбе био на самом виртуелном простору и целокупном искуству уметности у виртуелној реалности.
Подсетимо, Александар Глибетић је излагао и у виртуелној галерији Алтернативне и ПКЦ „Акваријуса“. Детаљније о томе читајте у рубрици Art Cult >>.

Извор: Алтернативна >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *