Акваријус

 

Кос Митровица

Književni okršaj: 3. kolo kvalifikacija

\"knjizevni-okrsaj-vuk-pantovic-snezana-dzogovic\"

У петак, 18. новембра 2016. године, од 19 часова, у организацији Клуба уметника „Интервала“, а у оквиру програма „Поетско ћоше“, у галерији „Акваријус“ одржаће се трећи по реду књижевни окршај. За ово својеврсно такмичење у области књижевне и сценске уметности пријавила су се у новембру два млада ствараоца, ученици митровачке гимназије: Снежана Џоговић из Косовске Митровице и Вук Пантовић из Житковца.
Књижевни окршај је замишљен тако да се учесници надмећу у три категорије. Најпре читају три књижевна текста која су сами одабрали, потом три текста које је одабрао стручни жири (за учеснике до самог наступа непозната), а на крају три своја оригинална књижевноуметничка рада.
Победник књижевног окршаја је онај учесник који обезбеди највише гласова присутне публике и стручног жирија. За победнике сваког надметања обезбеђене су и награде, учешће на полуфиналним књижевним окршајима, као и штампање радова у часопису за различите видове уметничког изражавања „Интервала“.
Победник првог књижевног окршаја (одржаног у септембру) био је Јован Маслар из Косовске Митровице (освојио је и награду публике и награду стручног жирија), а другог (октобарском) Дарија Машковић. Они су први полуфиналисти овог такмичења.
Књижевни окршаји у галерији „Акваријус“ замишљени су по угледу на слем вечери, дакле рачунају на изражену интеракцију са публиком, која гласно коментарише наступе учесника, навија, изражава негодовање, у зависности од тога да ли јој се програм допада или не. Надметање у читању, разговор са публиком, неугодна питања жирија и дружење уз рокенрол музику, обележили су претходна два књижевна окршаја. Атмосфера је подсећала на ону која је обележила јавна читања у америчким клубовима осамдесетих година прошлог века, а коју последњих година интезивно призивају млади људи у великим центрима културе.
Зато, добродошли у галерију „Акваријус“ – подржите младе ствараоце и покажите како Косовска Митровица има потенцијал да израсте у значајно уметничко средиште.

Распоред и резултати >>

0 thoughts on “Književni okršaj: 3. kolo kvalifikacija”

  1. Pingback: Program za novembar 2016. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *