Акваријус

 

Кос Митровица

„Kontinuum“: „Previše vernika, a nigde vere“

\"kontinuu,-pkc-akvarijus-km-alternativna

Фотографије: Сунчица Андрејевић

„Потреба да се ликовност истражује кроз дигитални медиј“. „Утицај уметности графита“ и јасно видљива „жеља да се истражује ван оквира сигурности и медија који студирају“, делови су резенције доктора уметности Александра Арванитидиса о радовима двојице вајара, Александра Глибетића и Давида Павловића и једног графичког дизајнера Александра Здравковића, који су, повезани кроз један заједнички именитељ – дигиталну технику рађену компјутерским софтверима – представљени у Приватном културном центру „Акваријус“. Радови тројице младих уметника представљени су у оквиру изложбе „Континуум“, отворене у четвртак.

\"kontinuu,-pkc-akvarijus-km-alternativna

Александар, Давид и Александар, по речима Авранитидиса, сваки понаособ и различитим естетским приступом показују зрелост за савремену уметничку сцену времена у којем стварају и граде своје афинитете и манир.
Шта о својим радовима кажу сами аутори?
„Моји радови се, у суштини, базирају на проблематици читавог данашњег друштва, поготово у Србији. Делиријума који влада у Србији,“ каже студент четврте године Факултета уметности – одсек графички дизајн – Александар Здравковић из Крушумлије.

\"kontinuu,-pkc-akvarijus-km-alternativna

А једна од, како каже, „болести“ друштва које он приказује путем уметности је и менталитет који се јавља посебно, верује, код младих у Србији:
„Превише верника, а нигде вере у народу.“
Детаљније је појаснио и тематику једне од својих фотографија:
„Крст представља људе који се, наводно, тетовирају – представљају веру, а у ствари, ту нема вере. Руке у подножју слике представљају празну душу. Склуптура у горњем делу главе је рађена по склуптури Зевса и представља превелики его који сви имају данас у себи, поготово млади. Где год да изађете видећете младе којима је глава горе, не гледају право, ни доле, нису свесни себе, сви имају то нешто узвишено у себи. У ствари, те руке их једу изнутра, празна им је душа. Само им је его подигнут, празна им је душа, глава, све…“
Са друге стране, студент четврте године вајарства, Краљевчанин Давид Павловић, спојио је уличне уметности са геометријом, односно апстрактним формама, а са циљем:
„Да истражи композицију, хармонију, односе боја и тако неке ликовне елементе и односе, без превише поетике и неке симболике, већ само континуитет у којем сам пробао да унапредим себе. То је спој који радим кроз мурале, графите, традиционалне технике на платну и сада, по први пут, кроз дигитални медиј,“ додаје.

\"kontinuu,-pkc-akvarijus-km-alternativna

Заједно са својим колегама и пре свега, како каже, пријатељима дошли су на идеју да одраде изложбу у неком новом медију, а то је дигитални приступ радовима, што, истиче, није уобичајено не само за ово простор, већ и шире.
Александар Глибетић, један од организатора изложбе, каже да она представља део континуитета који прати и којим се, иначе, бави.
„Радови настају свакодневно и немају тему која их повезује, кратко објашњава овај Краљевчанин, студент постдипломских студија на Факултету уметности у Косовској Митровици, на одсеку за вајарство.

\"kontinuu,-pkc-akvarijus-km-alternativna

Љубитељи уметности радове ових младића могу погледати у Акваријусу, те исте и купити, будући да је изложба продајног карактера.

Извор: Алтернативна >>

0 thoughts on “„Kontinuum“: „Previše vernika, a nigde vere“”

  1. TO SU DVA NAJVEĆA KRALJEVAČKA UMETNIKA STEVO PATAN I PIBONAČI VELIKI POZDRAV ZA NJIH DVOJICU OVOM PRILIKOM ŽIVI BILI MOMCI SAMO NASTAVITEDA CRTATE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *