Акваријус

 

Кос Митровица

Likovni okršaji (3. kolo)

\"likovni-okrsaj-decembar-2019-plakat\"

У трећем (последњем) колу квалификација четвртог циклуса Ликовних окршаја у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици, у уторак 24. децембра 2019. године од 20 часова борбу за пласман у четвртфинале водиће Александар Касаловић (Косовска Митровица) и Александар Здравковић (Куршумлија), односно Митровчанке Александра Вајшел и Марија Славковић. Имена чланова жирија, као и до сада, држаће се у тајности све до почетка надметања.

\"likovni-okrsaj-pkc-akvarijus-km-novembar-2019

Победници квалификација обезбеђују директан пласман у четвртфинале, у које ће се пласирати и два поражена такмичара из квалификационих окршаја, на основу специјалне позивнице организатора. Награда за победника четвртог циклуса Ликовних окршаја је иста као и претходних сезона – самостална изложба у „Акваријусу“ о трошку ПКЦ-а.
До сада су пласман у четвртфинале обезбедили Давид Павловић (Краљево), Милица Грбовић (Ниш), Тијана Родић (Ниш) и Наталија Утвић (Зубин Поток).
Досадашњи победници Ликовних окршаја у „Акваријусу“ су Вук Ђурић из Чачка (2016), Стефан Ђурђановић из Ниша (2017) и Петар Алексић из Београда (2018), који је одбио награду.

\"likovni-okrsaj-markica\"

Победници, распоред и резултати >>

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године, када је ПКЦ „Акваријус“, у договору са студентима тада четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, одлучио да организује несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.
Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

Више о ликовним окршајима >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *