Акваријус

 

Кос Митровица

Лидија Димковска у „Акваријусу“

\"\"

Гошћа Приватног културног центра „Акваријус“ у понедељак 16. маја 2022. године биће Лидија Димковска, једна од најзначајнијих савремених северномакедонских писаца, добитницa Награде за књижевност Европске уније. Програм је заказан за 20 часова. Разговор са овом ауторком реализује се у оквиру Фестивала књижевности ЗаНа II који, у сарадњи са ПКЦ „Акваријус“ организује Фондација „Деметра“, а подржава УНМИК.
Улаз је слободан.

\"\"

Лидија Димковска северномакедонска је песникиња, прозаиста, есејиста, теоретичар књижевности и преводилац. Рођена је 11. августа 1971. године у Скопљу. Завршила је Филолошки факултет у Скопљу у групи за Општу и компаративну књижевност, а докторирала је на теми румунска књижевност на Филолошком факултету у Букурешту (Румунија), где је радила као предавач македонског језика. Тренутно живи у Љубљани.

Објавила је шест збирки песама, три романа, дневник и збирку кратких прича. На српски су преведени романи „Скривена камера“ и „Резервни живот“. Доминантне теме у стваралаштву Лидије Димковске су живот жена на подручју Балкана и Европе, али и миграције и егзил. Добитница је више домаћих и међународних признања, између осталих и Награде за књижевност Европске уније, за роман „Резервни живот“ 2013. године. Њене књиге преведене су на петнаест језика. Учествовала је на књижевним фестивалима и књижевним резиденцијама широм света.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *