Акваријус

 

Кос Митровица

У поређењу са Митровицом и Мостаром, Белфаст је највише подељен

\"\"

Текст: Радио Контакт плус
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић)

Истраживач на Универзитету Лунд у Шведској, Иван Гушић, представио се митровичкој пубици књигом „Оспоравање мира у послератном граду – Белфаст, Митровица и Мостар“.
Људи се одувек деле на ове или оне. Борбе за једнакост, равноправност, љубав и мир никада не престају. Међутим, све више смо подељени.
Иван Гушић је човек који се бавио истраживањем суживота, сарадње и контакта међу људима у градовима који су били захваћени ратним сукобима.
Упознат је са Белфастом, Мостаром и Митровицом, јер је дуже или краће време живео у тим градовима.
Сваки град на свету је подељен на неки начин, каже Гушић и додаје да је проблем у томе што су ова три града послератна, па њихова социјално-политичка ситуација још увек није договорена.
„Не зна каква ће њихова будућност бити. Питање је у којим државама ће бити Мостар, Белфаст и Митровица“, скептичан је Гушић.

\"\"

Када су у питању поменути градови, Гушић тврди да је ситуација у главном граду Северне Ирске најнапетија.
„Белфаст је од сва три града највише подељен. Он има зид који је дуг неколико километара, висок 10 до 12 метара. На километар до два постављене су капије које се отварају ујутру, а затварају увече. Од Брегзита и 2016. године, у Белфасту има више насиља него раније. У том граду се више пали и пуца него у друга два града“, објашњава он.
Будућност Босне и Херцеговине је пуно несигурнија него будућност Косова, уверен је Гушић.
„Што се тиче Митровице, мислим да је овде сада мирније у односу на пре шест година, када сам последњи пут био овде. Људи се много више крећу преко моста на реци Ибар. Такође, моје мишљење је да се српски језик у јужном делу Митровице сада чује више него раније, а исто тако је са албанским језиком на северу“, додаје он.

Гушићева књига „Оспоравање мира у послератном граду – Белфаст, Митровица и Мостар“, написана је на енглеском језику.
Објављена је 2020. године.
Представљање Гушићеве књиге одржано је синоћ у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *