Акваријус

 

Кос Митровица

Likovni okršaj: finale

\"plakat-likovni-okrsaj-finale-jun-2018\"

У финалу трећег циклуса Ликовних окршаја у галерији „Акваријус“ такмичиће се Милица Милетић, Александра Гроздановић (студенти митровачког Факултета уметности) и Петар Алексић са Факултета примењених уметности у Београду. Финале је заказано за среду 6. јун 2018. године од 20 часова.

Милица Милетић и Александра Гроздановић пласман у финале обезбедили су као победници полуфиналних група, док је Петар Алексић прошао у завршницу трећег циклуса јер је као другопласирани у Групи А освојио више бодова од свог колеге Петра Петровића, који је такође био други у Групи Б (79:56).

Распоред и резултати >>

Награда за победника трећег циклуса Ликовних окршаја је организација самосталне изложбе у „Акваријусу“ о трошку галерије.

Победник првог циклуса Ликовних окршаја (за 2016. годину) је Вук Ђурић, а другог циклуса (за 2017. годину) Стефан Ђурђановић.

\"likovni-okrsaj-markica\"

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године када су Миљана и Александар Дунђерин, уредници уметничког програма у Културном центру „Акваријус“, у договору са студентима четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, одлучили да организују несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.

Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

До сада је у Ликовним окршајима у „Акваријусу“ учествовало 33 такмичара.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *