Акваријус

 

Кос Митровица

Likovni okršaj: Izložba, dodela nagrada, 4. kolo kvalifikacija

\"likovni-okrsaj-februar-2018-plakat\"

Изложба радова насталих током другог циклуса Ликовних окршаја у галерији „Акваријус“ биће отворена у среду 21. фебруара 2018. године у 20 часова. На изложби ће бити представљени сви радови свих учесника: Стефана Ђурђановића, Младена Ристића, Александра Радовића, Ане Игњевић, Звездане Герић, Лее Кронтал, Весне Секулић, Петра Петровића, Јована Маслара, Николе Илића.
Исто вече биће додељене и награде најбољим учесницима претходног циклуса Ликовних окршаја. Стефан Ђурђановић, као најуспешнији такмичар у 2017. години, добитник је прве награде, Младен Ристић, као поражени у финалу, освојио је другу награду, док је специјална награда галерије „Акваријус“ овога пута припала Ани Игњевић.
Одмах после отварања изложбе и доделе награда почиње и четврти, последњи овосезонски квалификациони окршај у којем ће снаге одмерити Петар Петровић, Јован Маслар и Тамара Терентић. Победник овог окршаја пласираће се директно у полуфинале (пласман у полуфинале обезбедили су победници претходних окршаја: Милица Милетић, Петар Алексић и Ана Игњевић), а другопласирани добија још једну шансу, у баражу где ће се придружити Расиму Реџепагићу, Анђели Јордановић и Александри Гроздановић у борби за једно од два места која воде у наредну фазу такмичења.

Распоред и резултати >>

Полуфинални ликовни окршаји заказани су за март и април, док је велико финале на програму у мају ове године. Награда за победника трећег циклуса Ликовних окршаја је, као и претходне две године, организација самосталне изложбе у „Акваријусу“ у трошку галерије.
Победник Ликовног окршаја за 2016. годину је Вук Ђурић из Чачка, а за 2017. годину Стефан Ђурђановић из Ниша.

Вук Ђурић: Ја сам прљав човек, ружних мисли >>
Стефан Ђурђановић и Младен Ристић: Нагон vs душа >>

\"likovni-okrsaj-markica\"

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године када су уредници уметничког програма у Галерији „Акваријус“ (Центру за различите видове уметничког изражавања), у договору са студентима четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, одлучили да организују несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.

Емисија о Ликовним окршајима >>

Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, оригиналне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са посетиоцима који им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежавају рад.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *