Акваријус

 

Кос Митровица

Ликовни окршаји: Финале

Финални турнир шестог циклуса Ликовних окршаја у Приватном културном центру „Акваријус“ заказан је за 12. децембар 2023. године у 20.30. У борби за новчану награду, самосталну изложбу и епитет најбољег „Акваријусовог“ младог ликовног уметника за 2023. годину надметаће се Анђела Томић (Ранилуг), Стефан Бошкоћевић (Штрпце), Марија Цветковић (Зајечар), Анастасија Аксић (Грачаница), Александра Ничић (Чаглавица) и Млађан Терентић (Прилужје).

О победнику одлучује трочлани жири (75 %) и публика (25 %). Стручни жири оцењује оргиналност, ликовност и идеју радова (50 %), али и способност такмичара да изнесе адекватно усмено објашњење рада (50 %).
Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, олакшава или отежава рад.

Досадашњи победници Ликовних окршаја у „Акваријусу“ су Вук Ђурић из Чачка (2016), Стефан Ђурђановић из Ниша (2017), Петар Алексић из Београда (2018, одбио награду), Наталија Утвић из Зубиног Потока (2019/20) и Александра Вајшел из Косовске Митровице (2021/22).
Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године, када је ПКЦ „Акваријус“, у договору са студентима тада четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици одлучио да организује несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.

ПРОПОЗИЦИЈЕ ФИНАЛА. О победнику одлучује трочлани жири (75 %) и публика (25 %). Стручни жири оцењује оргиналност, ликовност и идеју радова (50 %), али и способност такмичара да изнесе адекватно усмено објашњење рада (50 %). Сваки члан жирија након прегледаних радова организатору предаје ранг листу такмичара (од 1. до 6). 1 = 10 бодова, 2 = 7 бодова, 3 = 4 бода, 4 = 1 бод, 5 и 6 = 0 бодова. Публика на папирићу бележи име (број) само једног такмичара. На основу пребројаних гласова, такође се прави ранг листа такмичара а бодује се на исти начин као и ранг листа сваког члана жирија. Победнику припада новчана награда у износу од око 150 евра, као и могућност да себе, односно свој уметнички рад презентује током 2024. године.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *