Акваријус

 

Кос Митровица

„Уметници су мала, али најмоћнија заједница“

Извор: KTV, Koha ditore (Приштина). Фото: Bay Bees studio (Милан Кабашић). Наслов у оригиналу: „Арт терапија“ захтева други приступ кроз рад у заједници

Уметничка сцена у Приштини обогаћена је отварањем изложбе „Арт терапија” у центру „Барабар” на којој су представљени радови мултимедијалне уметности младих српских и бошњачких уметника из Северне Митровице. У организацији Културног центра „Акваријус“, ова изложба има за циљ да истражи терапеутску моћ уметности и промовише културну размену у клими обележеној историјским сложеностима.

Овај догађај привукао је мали број ентузијаста уметности из Приштине, где су главни састав присутних били организатори, сами уметници и неки међународни гости. Упркос томе, центар „Барабар” је постао простор креативности и изражавања, чинећи кораке ка најави уметничке сцене престонице уметношћу која се ствара на северу земље. Тако су зидови „Барабара” украшени богатим прегледом слика, скулптура, дигиталних инсталација и других иновативних облика уметничког изражавања. Упркос изазовима са којима се суочавају, ови млади таленти су пронашли сопствену поруку кроз коју могу да пренесу своја искуства, емоције и тежње за будућност.
Изложба, чији је кустос Миљана Булатовић Дунђерин, уједно и директорка „Акваријуса”, открива могућност да се ови млади уметници покажу публици Приштине, као добар начин да се види како људи раде у Северној Митровици, наглашавајући улогу уметности и уметника у промени друштвених наратива.

„Мислим да је веома важно да људи знају да је уметност веома озбиљна димензија. Иако су уметници мала зајединица у друштву, они су најмоћнији са порукама које преносе кроз своја дела“, рекла је она. На изложби су уступљена дела уметника као што су Вук Ђурић, Петар Алексић, Аида Цамовић, Ђорђе Башчаревић, Константионс Петровић, Стефан Стефановић, Јошкин Шилан, Кристина Клајић, Јасмина Поповић, Весел Салији, Михаило Ристић, Фатмир Брежани, Игор Станоески и други.

„Арт терапија” представља стваралаштво од 2015. до 2023. године настало у Културном центру „Акваријус” у Митровици. Радови приказани у њему били су само део збирке галерије овог културног центра. Његова специјалност била је композиција кроз два дела: „Соба слободе“ и „Коридор сарадње“, која је приповедала како уметност настаје у посебном односу уметника и његове публике. Овакво створено окружење разбија предрасуде, доводи до изневереног хоризонта очекивања и нуди равномерну интелектуалну перспективу уметности, у којој се уочава сенка која позива да се свет мења уметношћу.

Када погледате њихова дела као што су колажи са различитим врстама папира, слике, графике, фотографије, видео инсталације и скулптуре, можете видети да ови уметници своју инспирацију црпе из проблематичне историје самог Косова и стварности коју живе. Кроз уметност документују своја аутентична искуства која се данас одражавају као провокативан и модеран начин изражавања.
„Веома сам захвална што имам прилику да будем овде и драго ми је што су сви моји пријатељи део ове изложбе. Ја већ ценим своју уметност, јер сам завршила студије, знам да радим и продубљујем се у уметности“, рекла је Анђела Ранковић, једна од уметница учесница.

На свечаном отварању, Јелена Цветановић, координаторка програма у организацији „Каса“, која је заједно са „Интеграном“ креирала простор „Барабар“ који је био домаћин ове манифестације, изразила је захвалност на подршци коју је изложба добила од међународних представника и говорила о значају „Барабара” за уметничку сцену земље.

„’Барабар’ није само простор за уметност, већ служи и као простор кроз који се промовише инклузивност, различитост и дијалог из уметности и културе, где је могуће стварати мостове међу људима, рушећи баријере у друштву“, рекла је она.
Тако нешто је представљено и током изложбе, као да доказује терапеутски ефекат који сликарство нуди. У средини собе био је сто са два празна платна и пуно боја позивајући присутне да оставе своје трагове.

Циљ је да се људима приближи процес стварања уметничког дела, изложбе, интерпретације и критичког промишљања, са циљем јачања везе између уметника ствараоца и публике као перцепције, њихове повезаности и укључености у уметничку продукцију.
Алберт Хета, уметник, присутан на отварању изложбе, дао је кратку анализу значаја ове изложбе у Приштини.

„Школе на Косову, а самим тим и уметничке школе, раздвојене су већ 30 година, тако да немају међусобну комуникацију. Ово је изузетна прилика да се види програм овог центра који ради у Северној Митровици и да се посматрају трендови у уметности. Они често нису слични другим косовским уметницима. Дефинитивно сам одлучио да дођем да видим део земље који се обично тешко види, прилика за циркулацију је тешка, не труде се сви да оду. Изванредно је што су они прихватили позив да дођу овде”, рекао је он.

Након отварања изложбе, присутни су имали прилику да поред ликовне уметности младих Северне Митровице уживају и у музици музичке групе „Грув Хијена“ коју чине Емир Хасани на вокалу и гитари, Вања Костић на бас гитара и Филип Миловановић на бубњевима. Арт терапија ће бити отворена за посетиоце до 14. децембра, као ретка прилика да буду део изложбе која поставља питања, пршти од креативности и има за циљ да зближи људе кроз уметност.

žИзвор: KTV, Koha ditore, Приштина >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *