Акваријус

 

Кос Митровица

Literarni spomenik muzičkom gorostasu

\"72811830_782367015535938_1658689208342020096_n-1024x576\"

Поводом обележавања великог јубилеја – 30 година постојања и рада Црквеног хора „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, из штампе је изашла пригодна Монографија, која ће јавности бити представљена у суботу, 26. октобра на 64. Београдском сајму књига. Промоција ће почети у 13 и 45 ч, у Сали 1А, на штанду Канцеларије за КиМ.
Монографију су приредили књижевник Александар Дунђерин и мастер сликарства Миљана Дунђерин, а поред аутора, на промоцији ће говорити и академик Димитрије Стефановић, мр Тамара Адамов Петијевић и маестро Петар Ракић, руководилац хора. Издавач књиге је Унија М из Косовске Митровице.
Гостујући у емисији „Митровица на длану“ Радио Косовске Митровице, маестро Петар Ракић објашњава како је настала монографија.
„Ми смо Александру и Миљани певали на венчању у Манастиру Светих Архангела у Призрену. Они су у знак захвалности, могу слободно да кажем њихова идеја је била монографија. Моја идеја је била да јубилеј обележимо концертом и дружењем и то је то. За мене је то била непознаница. То је један литерарни облик, који има своје законитости о којима ја ништа не знам, али када сам видео и прелистао монографију видео сам колико су Александар и Миљана томе професионално приступили. Ми смо певали другарски а ово је једно професионално приступање које људи много плаћају, а ми ништа нисмо платили, све је другарска варијанта“, каже Ракић.
Овај литерарни споменик најважнијој музичкој институцији на подручју Косовске Митровице текстуално је приредио Александар Дунђерин док је графички дизајн и комплетну графичку припрему урадила Миљана Дунђерин.
“Ми смо заједно приређивачи монографије, коаутори. Ово је наше заједничко дело и за мене то има посебну симболику. Хор нам је певао на венчању и сада се то двојединство остварило кроз нашу прву заједничку књигу” објашњава Дунђерин.

\"thumbnail-3-9-720x540\"

Петар Ракић и Александар Дунђерин код Иване Вановац у емисији Митровица на длану у Радију Косовска Митровица

Он сматра да је Црквени хор „Бранислав Нушић“ једна од највећих културних институција на Косову и Метохији.
„И њихов допринос укупној српској култури уопште, је велики. Хор је заслужио да добије једну овакву књигу“, допуњава причу Дунђерин и додаје да га чуди да досад таква књига није издата.
„На страну лични момент, пријатељство… када сам видео како стручна јавност тумачи улогу хора схватио сам још више колико је то значајно и то је додатна мотивација за ову књигу“, каже Дунђерин.
Обзиром да је хор до 1999. године радио при цркви Светог Саве у јужном делу града, у Мартовском погрому, када је црква изгорела, са богомољом је уништена и архива, па се материјал у монографији осалања махом на привате фото-архиве и сећања чланова хора.
„Ми смо јако дуго разговарали о овоме. Две године су трајале припреме. Тешко је то урадити по сећању, људи. Није све забележено ни у медијима и добро је да сада постоји оваква књига у којој је сабрано оно што је могло да се сабере. И веома је важна улога друштвене заједнице, независно од било које институције. Показало се да ако људи желе да се нешто направи, то се и догоди. Хвала свим људима који су све ово изгурали до краја“, истиче Дунђерин и посебно наглашава ангажовање Уније М и Ненада Илића, као и Фондације „Зора“ из дијаспоре, који су омогућили штампање ове књиге.
Ракић каже да је управо његова жеља била да прва промоција књиге буде у Београду а потом у његовој родној Косовској Митровици.
„Када смо певали Васкршњи концерт у храму Светог Саве, ја сам причао са оцем Радивојем Панићем и изразио сам жељу да јубилеј обележимо у Крипти Храма Светог Саве и онда смо све то уклопили и да када већ идемо за Београд уједно ћемо све то урадити. У Косовској МИтровици, и концерт и промоција монографије биће организовани у новембру, поводом градске славе Митровдана и Дана Општине Косовска Митровица“, прича Ракић.
Концерт ће бити одржан у петак, 25. oктобра, у 19 časova. Репертоар ће према Ракићевим речима чинити искључиво духовна музика а те вечери хор ће бројати око 45 чланова.
Ипак, Ракић каже да колико год да су овакви концерти важни, највећи и најважнији наступи које хор има, дешавају се недељом и празницима у храму Светог Димитрија.
„Када ме питају \’Перо, кад ће концерт\’, ја кажем, имамо ми концерте сваке недељу у цркви. Литургија се пева сат и по времена” каже Ракић. Тада се остварује смисао тродеценијског постојања хора – гласовима и красотом мелодије и речи, хор велича и прославља Бога Живога и тако ће бити док год буде постојао.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *