Акваријус

 

Кос Митровица

Pravo na sutra: Kulturna skloništa

Емисија „Право на сутра“ посвећена савременој српској култури и уметности на Косову и Метохији, емитована на другом програму РТС-а 22. октобра 2019. године
Уредница и ауторка емисије: Татјана Манојловић
Редитељ: Бојан Воркапић
Сниматељ: Александар Агбаба
Монтажер: Горан Томић
Производња: РТС, октобар 2019.

\"rts-pkc-akvarijus-oktobar-2019

Како границе, реалне и имагинарне, само подстичу стваралачки набој уметника, они који имају дара, знања и ентузијазма, баш овде на Косову, јужно и северно од Ибра, делају са посебним заносом. У најновијој емисији серијала „Право на сутра“ упознаћемо неке од њих.
У културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици, окупљају се најмлађи правећи прве сликарске и глумачке кораке.

За Митровчане није неуобичајено ни да током дана у једном од омиљених кафеа чују класичну музику. Са поносом подсећају да је њихов град – град музике.
Како би пробили приметне блокаде урбаног живота, последично присутне последњих деценија, млади Митровчани и њихови другари, који су у овај град дошли као студенти овдашњег универзитета, организовали су Културно склониште.
Уз помоћ француске хуманитарне организације „Солидарност“ и Арноа Гујона, већ неко време у школама на подручју Косова и Метохије гостује луткарско позориште, секције Дома културе из Грачанице. За сада са представом „Гуливер у земљи лутака“, а ускоро и са новим пројектом.
Како је Грачаница постала урбано средиште за све који живе у том делу Космета, овдашњи Дом културе је преузео важну улогу да разноврсним садржајима надомести празнину која се појавила.
Можда је најважнији моменат био тај у коме је свој дом под овим кровом пронашло приштинско Народно позориште.
Почетак нове сезоне и Дан театра био је прилика да се најзаслужнијима доделе годишње награде, а овом приликом први пут и за највернију публику.
Тим поводом поново је у Грачаници изведена „Ивкова слава у Призрену“.
Поједини културни ствараоци са Косова и Метохије кажу да је трпљење оно што је на овом поднебљу незаобилазно, али да је сјајно искуство и неопходан зачин стваралаштву. У сваком случају, много је лепше и лакше са уметношћу и уз њу.
Чули смо током овог боравка и то да је несхватљиво да неки уметник не пожели да баш овде дође и дозволи себи да се размахне. Неописив је то изазов.

Извор: РТС >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *