Акваријус

 

Кос Митровица

Ljubičasti Deda Mraz (tekst, foto, video)

\"mali-atelje-galerija-akvarijus-2018

Фотографије: Милан Добрић

Најмлађи митровички уметници отворили су своју, сада већ трећу за редом, новогодишњу изложбу, поставком „Љубичасти Деда Мраз прави музеј за нас“. Ова поставка резултат је рада полазника „Малог атељеа“ ПКЦ Галерија „Акваријус“ у Косовској Митровици. Наставница, Миљана Дунђерин, испричала нам је више о „Малом атељеу“, старије полазнице су нам објасниле шта то оне раде тамо, док су најмлађи уметници пристали да са нама поделе своје жеље и утиске поводом предстојеће Нове године. Неки од њих ове године нису били добри већ одлични, родитељима и пријатељима би у Новој години пожелели да буду „добри и фини и заувек да буду најбољи“, а од поклона би волели да добију, „баби вилу, куцу и мацу али да буду прави не кобајаги играчке, неку барбику“, а има и оних који још увек не знају шта желе од Деда Мраза.

„Мали атеље“ похађа двадесетак деце различитог узраста. Радионице су прилагођене за децу узраста од 4 до 11 година. Након 11. године, како Миљана Дунђерин објашњава „буквално их протерају, одосно пусте децу да изађу из школе“, а има и неколико старијих ученика који долазе на индивидуалну наставу. Кроз школу је досад прошло више од 200 ученика. „Мали атеље“ у овом облику постоји већ три године, настава се одржава сваке суботе и траје три сата.
Назив изложбе, „Љубичасти Деда Мраз прави музеј за нас“ потекао је из приче коју су радили пре три године. Наиме, из жеље да упознају животе великих, познатих сликара, полазници су почели да раде репродукције њихових дела и из тих репродукција и гостовања у музејима, у оквиру радионица, дошли су на идеју да направе Деда Мраза који има машину и који прави музеј у којем су изложена њихова дела.

\"mali-atelje-galerija-akvarijus-2018

Радионице нису само ликовног карактера. Полазници се, у склопу наставе, поред часова сликања и цртања, баве и креативном гимнастиком, мисаоним и математичким играма, осмишљавају идејна решења за постере… Циљ ових радионица је да се најмлађи упознају са савременом уметношћу пошто се, како каже Дунђерин, наш образовни систем дуго година не мења и у уџбеницима за основну школу и даље се налазе исте репродукције као и пре 30-40 година, а за то време су се ипак многе ствари помениле.

\"mali-atelje-galerija-akvarijus-2018

Пре наставе, полазници „Малог атељеа“ имају предвиђено гостовање или у атељеу или у музеју. Наставница им путем презентације приказује где су уметници живели, како су изгледали, чиме су се бавили, које су њихове најпознатије слике, те се на тај начин упознају са личностима и како она каже “ дете тако много лакше учи када повезује све то са ликом самог сликара, фотографски се лакше памти и онда мислим да је то прави начин да дођу до неких информација до којих иначе не долазе“.

 

 

\"mali-atelje-galerija-akvarijus-2018

Најбољи полазници бивају и награђени. Како би награда имала своју вредност, труде се да буде и једина. „Додељивање више награда, мислим да је то неправедно према деци тако да се увек трудим да то буде једна награда,“ истиче Дунђерин. У „Малом атељеу“ награда се даје најкреативнијем и најбољем члану. Објашњење је да се не може очекивати од детета које има 5 година да ради, у смислу технике, као дете од 12, међутим кад је реч о кретивности, некада дете од 5 година може бити креативније и од далеко старијих људи. Полазници бирају најбоље радове, а коначну одлуку, са образложењем, доноси уметнички жири Галерије Акваријус. Како Дунђерин каже, досад се коначна одлука жирија увек слагала са оним како су деца одлучила.

\"mali-atelje-galerija-akvarijus-2018

Игњат Петровић је ове године добио награду за креативност. Он има 7 година, а цртеж је настао када је имао 6 година. Игњат је насликао гомилу „јако чудних, необичних портрета, гомилу људи који нису ни деца ни одрасли, немају пол“. Симона Димитријевић, 12 година, добила је награду за најбољи рад који је представљао слободно виђење на тему „Слика и реч“.

\"mali-atelje-galerija-akvarijus-2018

Старије полазнице Татјана Радовић и Симона Димитријевић објасниле су нам чиме се они баве. Татјана има 13 година, и како објашњава они овде сваке године раде различите ствари јер желе да буду оригинални, те сваке године имају различиту тему за изложбу. „Сваке године имамо различитог Деда Мраза. Сада смо спојили Нову годину и музеј,“ објашњава Татјана и додаје да су у овом својеврсном музеју приказане и неке репродукције славних сликара.
Симона има 12 година и прва је ученица у Акваријусу, она је овде већ, како каже, седам-осам година. Говори да се у њиховом музеју могу пронаћи и радови који нису тематски везани за Нову годину, и сматра да им је циљ да инспиришу млађе да буду креативни. Симона је ове године добила награду за најбољи рад.

\"mali-atelje-galerija-akvarijus-2018

Причали смо и са млађим полазницима који су са нама поделили своје новогодишње жеље и честитке, док је мултиталентована Марија Живковић одлучила да нас почасти извођењем једне нумере.

Поставку „Љубичасти Деда Мраз прави музеј за нас“ чине колажи, цртежи, слике, инсталације, сувенири двадесеторо деце узраста од 5 до 12 година. Аутори ове групне изложбе: су Олга Јакшић, Калина Перић, Петра Васић, Јана Васић, Дуња Ралевић, Татјана Радовић, Софија Славковић, Марија Живковић, Игњат Петровић, Искра Радовић, Теодора Јелић, Лука Јелић, Михајло Драшкић, Јован Димитријевић, Василија Минић, Андреа Радић, Дамјан Дабетић, Његош Миљковић, Наталија Утвић, Симона Димитријевић. Специјални гост овогодишње изложбе био је млади уметник Стефан Стевановић – Пепи. Ликовну радионицу „Мали атеље“ води Миљана Дунђерин заједно са сарадницом у настави Дуњом Вељковић.

\"mali-atelje-galerija-akvarijus-2018

Извор: Коссев >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *