Акваријус

 

Кос Митровица

М. Дунђерин: Стварајте кутке слободе

Разговарала: Даниела Томашевић. Извор: Радио Контакт плус.

„Мали атеље“ који функционише у склопу Приватног културног центра „Акваријус“ у Косовској Митровици, простор је где деца са севера Косова, уче да кроз неформално образовање, на креативан начин, изразе себе.
Непрекидна смена генерација, „инфицирана“ љубављу према уметности, представља особеност „Малог атељеа“.
Академска сликарка, Миљана Дунђерин, под чијом четкицом функционише „Мали атеље“, указује да су радионице неформалног образовања реткост у мањим срединама, али да су од суштинског значаја за развој креативности код деце.
Наглашава да „Мали атеље“ не ствара само уметничке таленте, већ и грађане слободарског духа, а заједништво је оно што их спаја.
Значајан успех „Малог атељеа“ огледа се и у подршци и поверењу родитеља.
Дунђерин истиче да је кључно да родитељи чују своју децу и подрже њихове таленте. Поручује им да стварају кутке слободе за своју децу, где могу да изражавају креативност, наглашавајући да чак и мали простор може бити од великог значаја за развој дететове јединствености.
„Порука родитељима је да пруже детету да свој таленат и ту његову необичност и специфичност, не угуше због неких општих форми. Да ли ће неко да вам испрља зид, да ли ће да вам се уфлека фотеља, направите неки кутак. Нађите неки шпајз, који иначе користите за ствари које вам не требају, и од тога направите собу креативну за њих. Пустите их унутра, не требају им ни учитељи, ни ништа. Купите им бојице и нека та два квадратна метра буду њихова, да они могу ту да раде шта желе. Идеално је да детету створимо тај кутак слободе где оно може да покаже своју креативност“, подвлачи Миљана Дунђерин.

Опширније у аудио-емисији Радија Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *