Акваријус

 

Кос Митровица

Made in „Mali atelje“

\"mali-atelje-decembar-2017

Фото: Милан Добрић >>

Аудио запис >>

У галерији “Акваријус“ данас (30. децембар 2017) је отворена новогодишња изложба полазника едукативно-креативне уметничке радионице „Мали атеље“ под називом „Плави Деда Мраз прави сарме за нас“. Поставку чине колажи, цртежи, слике, инсталације двадесет и четворо деце узраста од 5 до 12 година.
Миљана Дунђерин из галерије Акваријус каже да од свих изложби које су до сада имали, ова заслужује посебну пажњу јер је, од идејног решења, назива изложбе па до саме поставке, апсолутно оригиналан производ полазника „Малог атељеа“ и у самој поставци не садржи никакву врсту копије, реплике и репородукције нечега што је већ рађено.

\"mali-atelje-decembar-2017

Она објашњава да је плави Деда Мраз очигледно лик из дечје маште, а она лично је одушељена тиме што су деца успела да својом маштом и импресијом направе свој свет Деда Мраза, у духу времена у коме живе.
„Он вози сноуборд, има посебну капу, гардеробу по свему је посебан и другачији и то је управо оно што чини стваралаштво“ – казала је Дунђерин.
На питање зашто баш плави Деда Мраз, Миљана каже да су деца хтела да њихов Деда Мраз буде другачији и одатле су почели, а плаву боју су изабрали вероватно због асоцијације на небо и на снег јер су за хладно, лед и снег асоцијације обично бела и плава боја.
„Осим тога што су урадили Деда Мраза, радили су и идејно решење – зашто прави сарме, зато што сарме постоје само код нас, зато што сви они воле сарме, зато што се код већине за Божић прави сарма, што посна што мрсна и то им је била инспирација, осмислили су и котлић, како се то припрема, своје мале шапице како иду ка сармама, оно што су овде показали је заиста оригинално. Направили су зомбија Деда Мраза, ванземаљца Деда Мраза… то је не само израз креативности него и идеје, ја сам ту била само медијатор, да им помогнем у реализацији“ – истакла је она.
Судећи по дечјим радовима, када је у питању ликовна уметност не морамо да бринемо, обзиром да имамо изузетно талентован подмладак.
„Ја их уводим у свет стваралаштва, оригиналног дела, али свакако да њихови учитељи, професори и васпитачи раде са њима у школама и предшколским установама и они тамо већ савладају неке основне ствари, тако да ја на неки начин већ имам припремљену децу и онда им само развијем машту и мислим да смо на добром путу“ – казала је Дунђерин.

\"mali-atelje-decembar-2017

Ликовну радионицу „Мали атеље“ Миљана Дунђерин води заједно са сарадницом у настави Теодором Живановић.
Специјални гост на изложби била је глумица Милица Мандић.
Аутори ове групне изложбе су (азбучним редом) Ања Аксентијевић, Уна Васић, Уна Горани, Симона Димитријевић, Ђорђе Дрекалић, Сара Дубница, Олга Јакшић, Лена Миљковић, Сташа Мирковић, Петра Костић, Хана Костић, Калина Перић, Дуња Петровић, Игњат Петровић, Тијана Прлинчевић, Тирза Потхов, Растко Раденковић, Славица Раденковић, Татјана Радовић, Дуња Ралевић, Арсеније Спирић, Вељко Спирић, Данило Спирић и Матеа Тодоровић.
Дечји радови биће изложени до 9. јануара 2018. године.
Иначе, полазници „Малог атељеа“ учествовали су у акцији „И ја сам друг за осмех дуг!“ у оквиру које су пре неколико дана подељени новогодишњи пакетићи ученицима Школе за основно и средње образовање „Косовски божур“ у Косовској Митровици.

Извор: Радио „Контакт плус“ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *