Акваријус

 

Кос Митровица

Da, nagrađuje te neko ko te voli

\"mali-atelje-decembar-2017

\"djurdjanovic-ristic-leva-strana-uma-galerija-akvarijus-2017

Текст: Ивана Вановац >>
Фотографије: Милан Добрић >>

Полазници уметничке едукативно-креативне школице „Мали атеље“ отворили су у суботу (30. децембра 2017) новогодишњу изложбу радова у галерији „Акваријус“, у Косовској Митровици.
Мали уметници су доказали да је могуће испоштовати традицију и малчице се наругати клишеу, пристати на мејнстрим а суштински се против њега побунити. Тако уметнички, нема шта.
„Плави Деда Мраз прави сарму за нас“.
Од галерије „Акваријус“ и „Малог атељеа“ нико није ни очекивао ништа „нормалније“.
Нову годину свет махом доживљава као неки магични трен, неки чаробни портал који се отвара једном у 365 дана и води ка неком другом и другачијем времену у коме ћемо бити лепши, бољи, успешнији а наши прохтеви задовољени. Deus ex mahina који ће нам све то омогућити је брадати Лапонац кога већ деценијама није срамота да се шета сваким нашим децембром, онако окићен ловорикама купљеним родитељским парама.
И ако већ због његове изразите навалентности, морамо да га пустимо у наше животе на ових пар дана, бар ћемо да га натерамо да буде од неке користи и завије нам сарму. Такође, натераћемо га да поједе толико боровница, колико је потребно да потпуно поплави као Аватар. Онда га тако дотераног по нашем укусу, ставимо на сноуборд и окружимо пингвинима, јелкама у снежним и звезданим зимским ноћима и свим оним што потпада под регуларан новогодишњи декор.

\"mali-atelje-decembar-2017

Али за мале атељеевце, то није било довољно. Нацртали су Деда Мраза – зомбија, па Деда Мраза – ванземаљца, Деда Мраза у свим варијантама, сем оне са Кока-колиних реклама.
Идеје су потекле од деце, каже њихова учитељица Миљана Дунђерин, мастер сликарства. Мноштво слика, инсталација, цртежа апсолутно су ауторски, дакле без реплика, копирања, имитације.

\"mali-atelje-decembar-2017

„Плави Деда Мраз је очигледно лик из дечје маште. Ја сам лично одушељена тиме што су деца успела да својом маштом и импресијом направе свој свет Деда Мраза, у духу времена у коме живе. Он вози сноуборд, има посебну капу, гардеробу по свему је посебан и другачији и то је управо оно што чини стваралаштво”, каже Миљана и опет наглашава да је апсолутно све њихова идеја док је она била техничка подршка.
Специјални гост дана, била је млада драмска уметница Милица Мандић у улозу плаве, лелујаве пахуљице.
Дегустација Деда Мразових сарми у галерији Акваријус траје до 9. јануара следеће године.

\"mali-atelje-decembar-2017

У Малом атељеу, поред подстицања кративности и едукације, малишани се уче и човекољубљу. Недавно су учествовали у акцији „И ја сам друг за осмех дуг!“ у оквиру које су подељени новогодишњи пакетићи ученицима Школе за основно и средње образовање „Косовски божур“ у Косовској Митровици.
Штагод мислили о Деда Мраз феномену, још се није родио нико довољно луд да онима који су још једини спремни да у чуда безусловно верују, отворено каже: – Да, награђује те неко ко те воли. Да, поклоне ти заиста оставља неко ко верује да си најбољи и онда када цео свет мисли другачије. Да, овај пакет је најбезвреднији дар који добијаш од истог Оног лика што те сваког трена твог живота, дарује највреднијим даром чисте љубави. Да, заиста те дарује Онај који те воли оном љубављу, за коју ћеш често касније у животу помислити да је једина вредна да се Љубављу назове.
Ако тај дародавац стварно живи у Лапонији, онда се Лапонија налази на твом узглављу. Ако се он стварно зове Деда Мраз, онда те Деда Мраз лично сваке суботе доводи у „Мали атеље“ и из њега дочекује.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *