Акваријус

 

Кос Митровица

Magazin 4U o nastupu mitrovačkog Big benda

 \"mitrovacki-big-bend-3\"

Галерија „Акваријус“ – кутак за све, организује занимљиве вечери и гарантује добро расположење. Врата ове галерије у Северној Митровици, осим за уметнике и књижевнике у оквиру њихових окршаја, отворена су и за љубитеље добре музике. „Музичко ћоше“ представља још један вид дружења, али и доброг провода.
Љубитељи џеза и блуза су недавно имали прилику да уживају у свирци некадашњег састава славног митровачког „Биг бенда“. Чланови овог великог бенда одушевили су своју верну публику, како свирком, тако и отвореним разговором који су водили. Заинтересовани су имали прилику да из прве руке сазнају све о њиховој каријери. О изврсној митровачкој џез и блуз сцени, о данима у којима је Биг банд настао, о занимљивим путевима којима су чланови са разних страна пристизали и проналазили своје место у њему, говорили су оснивачи и чланови бенда – диригент Петар Ракић и тромбонисти Ненад Илић и Газменд Мустафа. „Биг бенд“ је основан 1979. године, постојао је десет година. Његов двадесеточлани састав је био етнички мешовит – чинили су га и Срби и Албанци.

\"mitrovacki-big-bend-1\"
Један од пет градова бивше СФРЈ који је имао свој Биг бенд била је тада и Митровица, а овакве саставе имали су Београд, Нови Сад, Сарајево и Љубљана. Након детаљне приче о почецима, многобројних анегдота и успомена, почела је свирка, којој су се придружили Мишко Радовић и Миљан Гвоздић, а да су уживали сви присутни потврђује Маја. „Напросто сам одушевљена. Не верујем да је неко вечерас, након овакве свирке остао равнодушан. Звуци старог доброг Биг бенда остаће дуго у мом сећању. Волела бих да чешће имамо прилику да их слушамо“.
Сагласни су и остали да баш овај бенд, односно његови некадашњи чланови и након толико година звуче перфектно, као да не праве тако дугу паузу, баш као да су активни све време. Вече џеза и блуза организовано је у оквиру пројекта НВО The Way Out.

Текст: Јелена Ђорђевић
Фото: Небојша Сипи Илић

Извор: Magazin 4U Way

\"mitrovacki-big-bend-2\"

\"mitrovacki-big-bend-6\"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *