Акваријус

 

Кос Митровица

„MALI ATELJE“: HITAC LJUBAVI ZA VASKRS

\"mali-atelje-vaskrs-5\"

„Дечји цртеж је толико моћан да вам то не могу описати, и то звучи као парадокс. Све могу да оспорим, али дечји цртеж не. Он је равнотежа између апстрактне појмовности и индивидуалне очигледности. То значи да када дете нешто нацрта, не додворава се никоме, не калкулише, као што се не калкулише ни у љубави. Уосталом, уметност и јесте дар љубави, хитац љубави.“
Ове речи изговорио је на отварању треће по реду изложбе „Малог атељеа“, посвећене Васкрсу, др Велимир Каравелић, професор на Факултету уметности у Косовској Митровици, инспирисан, како је и сам истакао, маштовитошћу, талентом и трудом деце која похађају едукативно-креативну уметничку радионицу при галерији „Акваријус“. Каравелић и његова група студената Факултета уметности били су специјални гости на изложби дечјих радова која је у галерији „Акваријус“ отворена 27. априла 2016. године. И они, као и родитељи тридесет и седморо деце чији су радови били то вече представљени, могли су да се увере у тачност Каравелићевих речи, у богату имагинацију и примену стеченог знања чланова „Малог атељеа“, али и у специфичност рада ове ликовне радионице. Деца узраста од три до девет година сама су од глине вајала предмете (углавном зечеве и јаја, у складу са симболиком предстојећих празника), сама су их осмишљавала и осликавала. Поред предмета од глине, на изложби су представљени и дечји цртежи, слике, као и осликани предмети од дрвета и картона.
О успешности васкршње изложбе, али и домета „Малог атељеа“ најбоље говори податак да је кроз ову уметничку радионицу за непуних пола године прошло више од шездесеторо деце узраста од три до седамнаест година. Већ је и то довољна сатисфакција за сликарку Миљану Булатовић која, у сарадњи са ликовним уметником Стефаном Стевановићем и Николом Грујићем, води овај својеврсни ликовни кружок. Уосталом, о квалитету ове радионице сведочи и податак да је „Мали атеље“ већ сада познат и ван простора Косовске Митровице и Косова и Метохије – дечје стваралаштво, настало под кровом галерије „Акваријус“, већ је представљено и у програмима Радио телевизије Косова (РТК 2) и Радио телевизије Србије (РТС 1).
Едукативно-креативне ликовне радионице одржавају се сваког викенда, а полазници су подељени у три групе (у зависности од узраста и индивидуалних склоности), тако да се пажња поклања сваком појединачном детету, односно развијању његовог посебног талента и уметничког израза. Сваког другог месеца (односно пет пута годишње) у галерији „Акваријус“ реализује се јавна тематска изложба дечјих радова (чланова „Малог атељеа“), захваљујући којој и деца и њихови родитељи могу да се увере у напредак у стицању знања и искуства, односно у начин усмеравања креативних потенцијала свих полазника радионице.
Упис нових чланова „Малог атељеа“ врши се током читаве године у галерији „Акваријус“, а месечна чланарина износи 10 евра.

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГРАФИЈЕ (ОТВАРАЊE ИЗЛОЖБЕ) >>

\"mali-atelje-vaskrs-4\"

\"mali-atelje-vaskrs-99\"

\"mali-atelje-vaskrs-9\"

\"mali-atelje-vaskrs-77\"

\"mali-atelje-vaskrs-66\"

\"mali-atelje-vaskrs-55\"

\"mali-atelje-vaskrs-2\"

\"mali-atelje-vaskrs-1\"

\"mali-atelje-vaskrs-7\"

\"mali-atelje-vaskrs-88\"

 

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГРАФИЈЕ (ДЕЧЈИ РАДОВИ) >>

\"mali-atelje-vaskrs-radovi-1\"

\"mali-atelje-vaskrs-radovi-13\"

\"mali-atelje-vaskrs-radovi-6\"

\"mali-atelje-vaskrs-radovi-111\"

\"mali-atelje-vaskrs-radovi-2\"

\"mali-atelje-vaskrs-radovi-8\"

\"mali-atelje-vaskrs-radovi-7\"

\"mali-atelje-vaskrs-radovi-9\"

\"mali-atelje-vaskrs-radovi-11\"

\"mali-atelje-vaskrs-radovi-22\"

\"mali-atelje-vakrs-radovi-4\"

\"mali-atelje-vakrs-radovi-5\"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *