Акваријус

 

Кос Митровица

„Mali atelje“: oružje sreće i zadovoljstva

Фото: Харис Личина >>

\"mali-atelje-dan-zena-2017

„Пабло Пикасо је једном приликом изјавио да су сва деца уметници, али је проблем остати уметник и као зрео човек. Зато је и важно да деца у најранијем узрасту развијају свој таленат, слободно изражавају своја осећања и поглед на живот и свет преточе у уметничко дело. Јер то су најчистија дела.“
На овај начин Миљана Булатовић из галерије ,,Аквариус“ у Косовској Митровици започиње причу о ,,Малом Атељеу“ који води и значају развијања талента код деце у овом смислу.

\"mali-atelje-dan-zena-2017

,,Дечји цртеж представља равнотежу између апстрактне појмовности и индивидуалне очигледности. То значи да када дете нешто нацрта, не додворава се никоме, не калкулише, као што се не калкулише ни у љубави. Дечји радови су најбољи доказ да уметност јесте дар љубави, хитац љубави. Зато је и рад са децом из основне школе много значајнији, искренији, и може да у перспективи да много успешније резултате, него када се ради са средњошколском омладином или студентском популацијом. Што је човек старији, потискује оно најлепше уметничко што носи у себи, било због социјалног окружења, стечених навика, васпитања у школи и у породици. Јавља се страх од огољавања сопствених осећања, душе, ставова о друштву и околини. Деца тај страх немају, и када се у раном узрасту ослободе, схвате и увере се да могу слободно, и без утицаја (лажних) ауторитета, креативно да се изразе, а да то неко примети, коментарише и, напослетку, прихвати као вредност, постоји нада да ће неко од њих заиста успешно, истинито и искрено и у даљем току живота да се бави уметношћу, стваралаштвом. Јер, уметности нема, и никада је није ни било без побуне, а деца, још незаражена свим негативним састојцима које им живот пружа, по природи ствари у себи, осим креативности, свежине и оригиналности, носе и зрно побуне“, сликовито нам објашњава Булатовићева.

\"mali-atelje-dan-zena-2017

„Мали атеље“, који функционише при галерији „Акваријус“, постоји од 2015. године. Реч је о едукативно-уметничкој ликовној радионици кроз коју је прошло преко 150 малишана различитих узраста, а који тренутно броји 58 чланова. Економски је самоодржив, финансира се искључиво од чланарине коју плаћају полазници и никада није добио донацију ни од једне институције или установе. Осим Миљане Булатовић, иначе дипломираног психолога, која је, завршила мастер студије на Факултету уметности у Косовској Митровици, сарадници ,,Малог атељеа“ су и студенти Факултета уметности Стефан Стевановић и Дуња Вељковић. Рад са децом прати и проф. др Велимир Каравелић, истакнути вајар, универзитетски професор и један од ретких методичара ликовне наставе на овим просторима.

\"mali-atelje-dan-zena-2017

Како у Митровици, али и уопште на северу Косова, не постоји школа за талентовану децу која имају дара и сензибилитета за ликовне уметности, ,,Мали атеље“ настао је као потреба који, осим задовољавања исте, пружа и осећај да се нешто корисно ради за друштво и материјалну егзистенцију, уопште. Имајући то у виду ТВ Мост се са мрежом организација „Чувари дечијих права“ формиране у оквиру пројекта Јачање цивилног друштва у области дечијих права који финансира ЕУ, руководи Канцеларија Европске уније на Косову а имплементира НВО Домовик из Митровице, дала у истраживање креативног испољавања младих.

\"mali-atelje-dan-zena-2017

Свако дете има прилику да се ликовно и уметнички изрази, у складу са својим интересовањима, потпуно слободно, те да своју креативност развије, било да је реч о форми или садржају. Такође, ненаметљиво, деца добијају и основне информације о сликарском занату, а стичу и основна сазнања о историји, теорији уметности и биографијама ликовних уметника.
А да је овакав начин рада и продуктиван доказују нам честа излагања све три групе атељеа.

\"mali-atelje-dan-zena-2017

,,Свака два месеца у галерији \’Акваријус\’ организују се групне изложбе чланова \’Малог атељеа\’, а за оне који су били најупорнији, највреднији и који су створили најупечатљивије радове, у уметничком и естетском смислу, предвиђене су и самосталне изложбе. Последња у низу изложби организована је поводом Међународног дана жена, када су полазници направили портрете најзначајнијих српских и светских ликовних уметница (Катарина Ивановић, Фрида Кало, Милена Павловић Барили, Надежда Петровић, Марина Абрамовић), и то у природним величинама, а, поред тога, припремили су и текстове о њиховим животима и делима, значају који имају у националној и светској историји уметности. Та изложба и трибина били су најбољи показатељ домета \’Малог атељеа\’, као креативне, уметничке, али и едукативне радионице. Кроз игру, забаву, али и озбиљан труд и рад, деца су не само испољила свој стваралачки потенцијал, своје виђење ликовних уметница, него су сазнали и поделили са посетиоцима своја сазнања о њима. \’Мали атеље\’ и галерија \’Акваријус\’ већ сада имају сарадњу са појединим институцијама културе. Радови најуспешнијих чланова \’Малог атељеа\’ редовно се презентују у омладинском листу \’Наше поље\’, једином дечјем часопису на Косову и Метохији, који у континуитету излази у Грачаници“.
Током ове године запослени у овом атељеу намеравају да најбоље уметничке радове представе и публици широм Косова и Метохије, али и у региону. Поред тога, у плану је и садржајно проширивање радионице и на друге области уметничког изражавања, како би малишанима пружили могућност да стекну и основна сазнања из области књижевне и сценске уметности.

\"mali-atelje-dan-zena-2017

Крилатицом ,,Креативност је оружје среће и задовољства!“ Миљана је завршила разговор, а нас оставила у нади да ће оваквих и сличних креативних радионица у наредном периоду бити више, те да ће млади, управо овако наоружани, креирати себи неку лепшу и светлију будућност.

Извор: Чувари дечијих права >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *