Акваријус

 

Кос Митровица

Matica srpska u „Akvarijusu“

\"\"

У оквиру „Пијаце књиге“ у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици у четвртак 21. октобра 2021. године од 18 часова представиће се Матица српска из Новог Сада. Тим поводом биће представљена књига (репринт издање) Петра Костића „Просветно-културни живот православних Срба у Призрену и његовој околини у XIX и почетком XX века (са успоменама писца)“. У програму учествују: Златко Маврић, директор Удружења „Свети Спас“, др Александра Новаков, научни сарадник и др Соња Јерковић, научни сарадник.
У галерији ПКЦ-а пре промоције књиге биће отворена изложба „Призренски времеплов“ која обухвата фотографије старог Призрена с краја 19. и почетка 20. века. Аутор је изложбе је др Александра Новаков.
Од 21. октобра 2021. године издања Матице српске биће у продаји у Приватном културном центру, будући да је „Акваријус“ потписао уговор о продаји књига са овим новосадским издавачем.
Организатор је, такође, због великог интеросавања, али и каснијег пријављивања издавача, одлучио да трајање „Пијаце књиге“ продужи до понедељка 25. октобра.
Дело Петра Костића „Просветно-културни живот православних Срба у Призрену и његовој околини у XIX и почетком XX века (са успоменама писца)ˮ објављено је 1933. године у Скопљу. Сећање на Костићеву личност и његов стваралачки потенцијал обновљено је деведесетих година 20. века, када његова дела поново почињу да се објављују. Захваљујући Скупштини општине Призрен, фототипско издање ове књиге са предговором проф. Владимира Бована појавило се 1997. године управо у Призрену. Тираж овог издања био је 1.000 примерака. Да ли због ратних прилика које су већ биле на видику, или из неког другог разлога, тек, ова књига у већем тиражу није доспела до читалаца. Из тог разлога се Удружење „Свети Спас” из Призрена одлучило да објави ново фототипско издање ове књиге.
Књига „Просветно-културни живот православних Срба у Призрену и његовој околини у XIX и почетком XX века (са успоменама писца)ˮ је мемоаристичко и историографско штиво значајно не само за српску историографију већ и за етнологију, лингвистику и фолклористику. Ово дело и у данашње време представља полазну основу и незаобилазну литературу за истраживање друштвених, економских, политичких и културних прилика у Призрену и околини у 19. веку и у првој половини 20. века.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *