Акваријус

 

Кос Митровица

Mi smo narod seoba

\"grigorije-bozovic-jul-2019

Фотографије: Илија Трифуновић

У Приватном културном центру „Акваријус“ вечерас (25. јул 2019) је одржано књижевно вече посвећено добитиницима награда у оквиру манифестације „Григорије Божовић“.
Вечери су присуствовали истакнути књижевници и писци из Србије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Аустрије.

Председник Књижевног друштва Косова и Метохије Новица Соврлић је поздравио присутне и захвалио се на разумевању публике и том приликом награђенима пожелео још награда.

„Хвала вам што постојите и што својим присуством бележите наше постојање. Захваљујем се свима и молим вас да имате разумевања за нас који вас волимо и који смо вас позвали из разлога што сматрамо да то заиста заслужујете и што сте осведочени пријатељи Књижевног друштва Косова и Метохије. Награђенима желим још пуно награда. Нека ово књижевно вече протекне у љубави, разумевању, братској слози и песничком саборовању јер нама треба мало више љубави, разумевања. Надам се да је ово дружење допринело да се боље разумемо“, истакао је Соврлић.

Александар Лаковић, председник жирија је прочитао стихове песме којој је посветио песникињи Даринки Јевтић.
Драгомир Костић, добитник овогодишње награде „Григорије Божовић“ захвалио се на додељеној награди и прочитао стихове из песме „Песници над трговима Русије“.

Академик Адам Пуслојић изразио жељу да награде овогодишње манифестације доживе велики одјек те да су они, као писци, дужни да побољшају овај свет, колико им је то у могућности.

„Заиста сам узбуђен у овим поодмаклим годинама. Не желим да будем генијалан и не желим да оставим на вас утисак. Ја бих сада казао само једну песму. \’Косово\’. Долазио сам на Косово и Метохију стотинак пута и то у незамисливм ситуацијама. Имао сам прилике да додђем у Приштину када сам био генерални секретар Савеза књижевника Југославије. Био сам члан свих комисија а било их је двадесетак. Био сам пријатељ са многим Албанским писцима. То су била чудна времена. Пожелео сам да ова грамата и награда \’Григорије Божовић\’ доживи велики одјек и да ми као писци, смо дужни да оплеменимо овај свет онолико колико можемо. Много ми је природније да вам кажем да сам схватио још дубљу истину а та истина је да оно што можемо најмање да учинимо за бољитак, да је то права ствар“, истакао је Пуслојић.

Бранилав Вељковић секретар Удружења књижевника Србије, који је овогодишњи добитник „Велике Грамате“ за развој културе и књижевног стваралаштва на Косову и Метохији, рекао је да му је то најзначајнија и највећа награда. Вељковић се још једном захвалио и том приликом прочитао песму „Песникова правда“ из књиге „Дневик дневног дисања“ Дејана Максимовића коју је издала издавачка кућа „Филип Вишњић“.

Јовица Мишковић професор и песник из Лепосавића, који предаје у Грачаници, казивао је стихове из песме, која је посвећена данашњем празнику „Икона Богородице Тројеручице“.
Први добитник велике грамате Александар Чотрић и истакнути афористичар прочитао је афоризме из своје колекције.

\"aleksandar-cotic\"

Срђан Мијалковић који је председник Просвјете у Бечу, које је највеће удружење у Западној Европи које окупља Србе, је казао да српски народ има невероватно много енергије и духа те да то треба максимално искористити.

„Мислим да сви овде представљамо десетак милиона Срба који због сречних или несрећних околности живе у расејању. Сви ми чинимо нешто што се зове српски заједнички културни и духовни простор. Тај простор се протеже од Чикага до Јоханесбурга, које воли цео свет. Тих десетак милиона се слажу око љубави према Косову и Метохији. Та љубав је чудна и специфична као и сваки Србин, зато што свако од нас има своје мишљене и своју визију. Као што је рекао Црњански, ми смо народ сеоба. Да се те сеобе не би дешавале, формирање тог заједничког културног и духовног простора је један процес који не може без свих нас а пре свега без младих људи. Како можемо да помогнемо Косову и Метохији, тако што ће свако од нас да почисти своје двориште, да оде код девојке која му се допада да јој то каже иако није смео пре тога, на неко наслика слику и неко напише неколико стихова. Једноставно да радимо најбоље што можемо. Не морамо да измишљамо топлу воду јер су велике ствари већ речене. Веома сам срећан што сам овде вечерас и невероватно је да ми као народ имамо оволико енергије и духа“, рекао је Мијалковић.

На књижевној вечери присутнима су се представили и Бећир Вуковић, песник из Црне Горе, Петко Шипинкаровски из Струга (Северне Македонија) књижевник и публициста, Љиљана Браловић из Равне Горе, Благоје Савић, Срећко Симић из Врбовца код Витине, председник и потпредсеник Књижевног друштва Косова и Метохије Станислав Којић и Новица Соврлић, Жарко Ристић из Грабовца и Дејан Мастиловић из издавачке куће “Филип Вишњић”.

Ђорђе Јевтић критичар и члан управног одбора Књижевног друштва Косова и Метохије је рекао да људи ван Косова не могу схватити ситуацију као и лепоту, док сами не дођу и погледају.

„Вечерас смо много пута споменули Косово и шта нам оно значи. Где би ми да нам није Косова, где би били. Онај ко не дође на Косово и не проведе бар дан или неколико сати не може да схвати шта је Косово. У свакој српској глави и души та реч је нешто свето“, рекао је Јевтић.

Организатор догађаја је Књижевно друштво Косова и Метохије.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *