Акваријус

 

Кос Митровица

Мудролије Јована Зафировића

\"\"

Текст: РТВ КиМ
Фотографије: Милош Филиповић

\"\"

Новица Соврлић, књижевник и председник Друштва књижевника Косова и Метохије, у чијем издању се појавила ова књига је рекао да ову књигу треба звати „Мудролије Јована Зафировића“.

\"\"

„Ове године Друштво књижевника је објавило чак четири наслова писаца из Косовског Поморавља. Ову књигу промовисаћемо широм Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и заузеће посебно место на Београдском сајму књига“, додао је Соврлић.
Уредник ове књиге, Александар Дунђерин, истакао је у први план наслов и феномен стида као заборављену вредност и категорију.

\"\"

„Многи писци потцењују афоризам. Али афоризам је есенција сатиричног израза и најкомплекснији део сатире. Умеће Јована Зафировића уочава се већ у самом наслову његове књиге \’Главом кроз стид\’. Једном устаљенон фразом \’главом кроз зид\’, малом језичком интервенцијом, Зафировић успева да дефинише политички, социјални, менталитетски карактер људи на овом простору“, навео је Дунђерин.

\"\"

Јован Зафировић је пред неколико десетина младих у пријатној атмосфери кафића „Лонг ајленд“ („Long island“), читао своје афоризме и у изјави за РТВ Ким нагласио да ће наставити да \”пише о сложеним проблемима наше стварности, међусобним односима, друштвеним заблудама и истинама које може разумети цео свет\”.
Изузетно повољне критике и оцене његовог дела сврстале су овог младог ствараоца из Косовског Поморавља у сам врх српске афористике.

\"\"

„Косовско-Метохијска књижевна и јавна сцена, у новије време, није имала тако добар афоризам. Важно је напоменути да је ту био Милан Илић Маја, а књигом \”Главом кроз стид\” заблистао је Јован Зафировић. Објективност, истина и лековита духовитост учинили су да овај жанр добије јединственог аутора са Косова и Метохије“, казао је књижевник и председник УНС-а Живојин Ракочевић.

\"\"

Илустрације за књигу радио је Југослав Влаховић, а њеним дизајном бавила се Миљана Дунђерин.
Јован Зафировић рођен је 1997. године у Гњилану. Добитник је „Вибове награде“ (2021) и награде „Млади Типар“ (2022).

Извор: РТВ КиМ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *