Акваријус

 

Кос Митровица

МУР 2024. Нова димензија стваралаштва

Текст и видео: Радио Контакт плус. Фотографије. ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић).

Мултимедијалном изложбом завршена је друга Митровичка уметничка резиденција која је претходних шест месеци окупила 15 овдашњих, као и уметника из региона и Европе.
Књижевници, глумци, кореографи, сценографи, плесачи, документаристи, сликари, вајари и музичари донели су свој таленат у наш град. Главни утисак? Људи које су упознали.

„Иако је тешко, видим са којим проблемима се људи овде суочавају, они су толико срећни, толико се труде поготову за уметност, баш ПКЦ ‘Акваријус’. Ја сам из Новог Сада и нисам имала прилику да видим да се неко толико у граду труди и да поштује уметност и да подржава поготову младе уметнике“, каже Александра Чавић, глумица, кореографкиња и плесачица из Новог Сада.

Некима је ова резиденција омогућила чак и самосталну изложбу.
„То је један моменат који се мени страшно допада, због тога што сам имао прилику да присуствујем отварању сопствене изложбе које је највероватније најбоље отварање моје изложбе коју сам до сада имао“, каже сликар Стефан Младеновски из Северне Македоније.

За овдашње уметнике, разуме се, инспирација је непосредно окружење.
„Упознала сам доста људи који су дошли са стране, али морам признати да смо више ми научили њих неким новинама, него што су они нас. Морам признати такође да ме више ме инспиришу људи овде, него људи који дођу са стране, зато што смо ми специфични, прво по начину живота, ситуацији… Ми имамо чиме да будемо инспирисани. Митровица има толико квалитетних младих уметника чија ће имена тек да се чују“, каже кантауторка из Косовске Митровице, Илда Крама.

Новим приказом савремене уметности у граду, циљ пројекта „Арт терапија“ је остварен, поносно истичу организатори.
„Мислим да нам је то недостајало и недостајало нам је то да доведемо младе и другачије уметнике у односу на оне које познајемо на нашој сцени. Али оно што је најлепше у овој Уметничкој резиденцији и Арт терапији је то што ми током читаве године радимо, стварамо не само путем визуелне уметности него и осталих, тако да се овде дешава једна сиенергија неких седам месеци између локалних и аутора са стране. Пројекат је за ових шест месеци изнео број од 104 различита уметника“, каже Миљана Дунђерин из Приватног култруног центра „Акваријус“.

Овогодишња резиденција засигурно је допринела стварању нове уметничке парадигме, не само у Косовској Митровици већ и шире.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *