Акваријус

 

Кос Митровица

Muškarci se pitaju?

\"foto_vest__1520443526\"

У галерији „Акваријус“ данас је одржана трибина на тему „Жене које су оставиле траг“.
Поменута трибина је још једна у низу активности у склопу седмодневног фестивала „Време за импулс жене“.
Циљ трибине је да се говори о женама које су оставиле трага у историји човечанства у области уметности, историји, науци или о женским правима.
Ружица Симић, директорка НВО „Женско право“ је своје излагање посветила Елеонори Рузвелт, жени која је радила на стварању Универзалне декларације о људским правима.
Елеонора Рузвелт је такође дала велики допринос не само у заштити људских права свих људи на свету, боривши се против расне дискриминације, сиромаштва, а нарочито велики допринос је дала у томе да жене буду потпуно равноправне са мушкарцима.
Када је реч о Косову генерално, госпођа Симић сматра да је положај жена тешко и комплексно питање.
„На Косову влада патријархат још увек. Мушкарци се питају. Мушкарци воде државу. Мушкарци воде Владу. Мушкарци воде локалну самоуправу. Мушкарци воде све финансијске организације и институције“.
Потребно је удружити снаге, да женски глас буде изразитији, доминантнији, да би се постигла равноправност, истакла је госпођа Симић.
Организаторка поменутог фестивала Миљана Дунђерин каже да на овом поднебљу доминирају женски ствараоци и да постоје жене које стварају праве и озбиљне ствари када је у питању уметнички перформанс.
Миљана истиче да су у последње време жене много активније и амбициозније и да су спремне за сарадњу.
„Веома често кад дођу женски студенти, дођу са великом слободом да нуде своје идеје, чак и ако ништа нема на репертоару, док са мушкарцима то слабије иде. Они морају да имају конкретно неки програм или пројекат, па тек онда разговарају о могућностима.“
Сматра да женска слобода и иницијатива отвара женама веће могућности.
„Ангажовање жене у уметности има много већи значај, него у политици. Добар уметник ако изађе као добар стваралац, оставља много дубљи траг, него одређени политичари који имају одређен рок трајања“, подвукла је Дунђерин.
Програм „Време за импулс жене“ замишљен је као својеврсни, пробни фестивал женског стваралаштва на којем се представљају уметничка дела ауторки које су део свог живота провеле, стварајући на Косову и Метохији.
Овај уметнички програм је финансиран од извора прихода Приватног културног центра Галерија „Акваријус“.

Извор: Радио „Контакт плус“ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *