Акваријус

 

Кос Митровица

Žene juče danas sutra

\"dan-zena-2017\"

Поводом Међународног дана жена у галерији „Акваријус“, у уторак 7. марта 2017. године биће организован програм под називом „Жене јуче данас сутра“.
Најпре ће од 18 часова бити отворена изложба „Жене и уметност“ полазника едукативно-ликовне радионице „Мали атеље“, а после тога, од 19 часова, заказана је дебата „Шта нам значи Осми март“ на којој ће учествовавти Ивана Вановац, Марина Доганџић и Милица Орловић.

На изложби „Жене и уметност“ биће представљени портрети наших и светских сликарки Надежде Петровић, Милене Павловић Барили, Катарине Ивановић, Марине Абрамовић и Фриде Кало. Биографије и опус поменутих уметница презентоваће чланови „Малог атељеа“ Славица Раденковић, Симона Димитријевић, Маргита Ралевић, Лена Миљковић, Олга Јакшић, Ања Аксентијевић, Жаклина Марковић, Мартина Аксентијевић, Тарија Хоџа, Јован Алексић, Растко Раденковић и Борис Јакшић.

Дебата „Шта нам значи Осми март“ посвећена је проблему актуелне перцепције значаја Међународног дана жена. Данас је скоро потпуно заборављено да је овај празник предложила Клара Цеткин у част штрајка и страдања њујоршких текстилних радница из 1908. године. Готово се уопште не истиче да је почетак историје овог празника пример интернационалне борбе која је пре једног века почела да мења изглед тадашњег индустријског света (у Русији је, рецимо, довела до абдикације цара), а да су жене постале важан политички субјекат без чијег учешћа не би било могуће достићи идеал друштва егалитарности и социјалне правде.
У првим деценијама 21. века жене – али не само оне – суочавају се, међутим, и то у готово свим деловима света, са даљим губитком радничких права, економском несигурношћу, урушавањем државних институција за социјалну и здравствену заштиту.
Од када је испражњен од социјалне компоненте, већина људи овај празник више не гледа као на датум којим се прославља женска еманципација и који има своју драгоцену друштвену и политичку функцију, већ као на још један дан у низу популарних празника, дана за забаву, попут Дана заљубљених.

0 thoughts on “Žene juče danas sutra”

  1. Pingback: Program za mart 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *