Акваријус

 

Кос Митровица

„Na veslu priča“ na RTS-u

\"\"

Удружење „Шта хоћеш“, Дом културе „Грачаница“, Приватни културни центар „Акваријус“ из Косовске Митровице и Дом културе „Стари Колашин“ из Зубиног Потока, позивају вас да пратите нове епизоде документарно-игране ТВ серије кратког метра „На веслу прича“, чији су актери књижевници с Косова и Метохије, а које ће се премијерно емитовати на каналима Јавног сервиса Србије – РТС 3 и РТС Свет од 16. новембра 2020.
У седам нових епизода серије „На веслу прича“ шест актера књижевне сцене на Косову и Метохији, веслајући језером Газиводе и надајући се повратку воде у рањени Лепенац, отворено говоре о својим погледима на модерни свет, проблеме и дилеме ствараоца и човека. Петар Сарић, прослављени песник, романописац и уредник, скреће пажњу на проблем исушене реке Лепенац на Шар-планини. Професор др Драгомир Костић објашњава модерну поетику и реалност. Новица Соврлић, песник и потпредседник УКС, саопштава нам своју истину без длаке на језику. Песникиња и прозаисткиња Бранка М. Касаловић оштра је и конкретна, као и њено стваралаштво. Жарко Миленковић, докторанд књижевности у Новом Саду, уредник програма у Дому културе Грачанице, песник и есејиста, доноси глас једне млађе генерације, одрасле у немогућим околностима. Александар Дунђерин, књижевник и публициста, избеглица на Косову, даје нам јединствен поглед на сцену јужне српске покрајине изнутра, а опет са стране. Заједничка епизода под насловом „Поздрав песнику“ уједињује све актере у паралелном интервјуу и расправи о стварима које ствараоцу живот значе.

По речима аутора концепта и редитеља Растка Шејића: „Људи у екстремним ситуацијама, попут оне у којима живе ствараоци и наши грађани на Косову и Метохији, искренији су и беспоштеднији према свету, као и према себи. Страшан али логичан пут ка духовности, ка сржи која је родна груда сваке велике уметности. Та честитост духа је стварна вредност овога дела серијала „На веслу прича“. У директној вези са природом на рањеној реци Лепенац и на језеру Газиводе одјекивале су велике и вредне речи. Надам се да смо их достојно превели на кинематографски језик.“
Учешћем одабраних стваралаца са Косова и Метохије ова кинематографска антологија српске књижевности у продукцији Удружења „Шта хоћеш“ улази у девету годину емитовања. Епизоде у нашој јужној покрајини снимљене су захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије, Дома културе Грачаница, Дома културе Стари Колашин и Приватног културног центра „Акваријус“ из Косовске Митровице. Ауторски концепт серије ненаметљиво али упорно осваја и шири публику захваљујући лепоти приказаног духа и природе, оне стране идентитета која се пречесто прећуткује или подразумева.
Редитељ, аутор концепта: Растко Шејић; композитор: Владимир Лешић; директор фотографије: Часлав Петровић, ДП; сниматељи: Алекса Борковић, Бобан Петровић; монтажер: Милан Пејновић; арт директор: Зоран Мујбеговић; чамџија: Буда Вукојевић; спикер: Александар Новаковић; интро анимација: Коста Миловановић, Мирослав Спајић.

\"\"

Пројекат подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, Дом културе Грачаница, Дом културе Стари Колашин, ПКЦ Акваријус Косовска Митровица.
Продукција: Шта хоћеш ©2020. wdoyouw.org

0 thoughts on “„Na veslu priča“ na RTS-u”

  1. Pingback: Serijal „Na veslu priča“ premijerno i na Kosovu i Metohiji | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *