Акваријус

 

Кос Митровица

O „Deci neba“

\"\"

Фото: Милан Кабашић (ПКЦ „Акваријус“) и „Деца неба“

Наизглед сасвим обична прича о дружењу родитеља и деце око цркве. Навикнути да живе побожним животом у својим породицама, сваке недеље присуствују богослужењу и причешћу. А онда су недавно, тако окупљени око храма, спонтано, сами од себе, своју креативност почели да испољавају кроз духовне песме.
„Деца неба“ је новоформирани Дечји црквени хор при Храму Светог Димитрија у Косовској Митровици. Назив је добио по првој отпеваној песми.
У мају ове године, када услед епидемиолошких мера нису имали много избора за грају, видео-игре, јутјубере, цртаће и остале садржаје, за разлику од њихових вршњака, заменили су духовном музиком.
„Деца су једноставно, ја бих рекла, имала призив Божји у себи. Скупљали су се око храма, играли се. Једноставно, деца из улице. Као кад бисмо их посматрали лети како се играју. Почели су да певају испред храма. И песма за песмом, сви смо их уочили. Једне вечери, горе код храма, то су плућа града навече, било је доста народа, почели су да им аплаудирају, а деца су се одушевљавала. Приметили смо сви то. Приметила сам ја, као и свештенство“, присећа се Мирјана Дикић, вероучитељ у Економско-трговинској школи у Косовској Митровици.
Убрзо затим, понуђено им је да певају за певницом.
„Певали су ‘Причестен’. То је део литургије када се може певати духовна песма док чекамо и када се сви припремамо за причешћивање.“

\"\"

А то им је била довољна сатисфакција да крену још више да увежбавају песме, уз малу помоћ и подршку Мирјане Дикић, иако одбија да себи приписује било какве заслуге.
„Они су сами себи били организатори и како је који празник наилазио, са одушевљењем су се питали да ли су за рецимо Свету Петку вежбали неку песму везано за њу, па за Светог Николаја, па за туманске светитеље… и само смо им једноставно предлагали текстове. Онда кад није неки конкретан празник, него Света недеља, предложимо им псалам. У том смеру сам их само упућивала и то је било неко моје присуство. Иначе им се ништа посебно нисам мешала.“
Мало-помало, својом посвећеношчу, деца су све више напредовала. Труд се исплатио. Недавно су имали и свој први јавни наступ на Фестивалу дечјег стваралаштва „Кактус“ у ПКЦ „Акваријус“ >>, када су се представили својим суграђанима.


„Били су одушевљени. Без мрвице треме међу децом. Као свој на своме. У ’Акваријусу’ су били тако добри домаћини према нама. То морам стварно да истакнем и да их поздравим овим путем. Тај фестивал је био предиван. Деца су се дружила. Они су први наступали. Отпевали су пар нумера и били су предивни. То је за њих заиста било једно лепо искуство. Први пут су јавно наступали, где су се осетили важним, битним. Подржали су их другари, родитељи и то је било предивно“, прича Мирјана, изражавајући наду да ће им се поново указати прилика за још неки јавни наступ.

\"\"

У међувремену, у намери да се оплемени овај хор, ангажовани су ученици Основне школе „Бранко Радичевић“. На ову идеју дошао је Филип Павловић, предавач верске наставе у овој образовној установи, а у договору са Мирјаном Дикић и уз благослов свештенства.
„Деца су то веома лепо прихватила и једва чекају да крену да певају у цркви. Велики број деце се одазвао. Преко Гугл учионице им пошаљем неке песмице, они науче, затим почну да певају, ја им свирам гитару и тако заједно вежбамо и веома фино функционишемо“, прича нам Филип Павловић, наглашавајући да за овај подухват имају велику подршку и директора Ивана Запорошца.
За овај мини-пројекат, према речима Филипа Павловића, заинтересовано је око 90 одсто ђака који похађају верску наставу.

\"\"

„У сваком разреду има по њих петоро, шесторо који се баш фино односе према том позиву. Остали ученици, мало су лењији, не уче лепо песме, али, с друге стране, једва чекају да дођу у цркву да присуствују Светој литургији, да виде оно што им ја предајем на часу. Ипак, оно што им предајем и што ће бити у пракси, када сами буду били на Светој служби, није исто и они се баш томе радују. Ја се надам да ћемо са децом ићи, молити се Богу и тамо присуствовати том литургијском животу, а уједно, уз цео тај литургијски живот везан је овај хор који ће се формирати ако Бог да онако како планирамо.“
Због тренутне епидемиолошке ситуације, заједничке пробе се не одржавају.
„Мислили смо можда да је довољно једном седмично, евентуално суботом или можда радним даном, како деци не бисмо реметили викенд, али то ћемо се договорити. Питаћемо њих за мишљење, као и њихове родитеље. Ако не, онда ћемо сачекати са пробама. На крају крајева, има много деце која долазе са родитељима на богослужење, тако да се лако уклапају. Они приђу за певницом, отпевају и то је самим тим и проба и песма и све у једном“, каже Мирјана Дикић.
Ови млади вероучитељи изражавају наду да ће овај подмладак наставити даљи рад и у годинама које долазе, истовремено наглашавајући да су нови чланови хора увек добродошли и да то могу постати сва деца добре воље, која желе да уче духовне песме.
„Неважно из које школе долазе. Деца која би желела да се прикључе хору, а талентована су, нека дођу. Нека покушају слободно. Литургија је за све. Сви смо добродошли и сви да се радујемо Господу, сви да певамо, сви да величамо Творца. Видим да и верницима у цркви прија дечји глас. Ми свакако имамо и наш велики Црквени хор (Бранислав Нушић). Они су изузетни професионалци. Али ето, овај подмладак, овај дечји хор свакако прија. Сви их пореде некако са анђелима и стварно тај дечји глас је изузетно пријатан“, указује Мирјана Дикић.

\"\"

„Ја бих исто позвао сву децу, без обзира која је школа у питању, да нам се прикључе. Могу да оду у Храм Светог великомученика Димитрија и тамо да се јаве свештеницима, како би се пријавили за хор и самим тим присуствовали том литургијском животу и у правом смислу упознали нашу цркву кроз праксу, а не само формално шта им предајемо на верској настави. Уз Божју помоћ и молитве нашег свештенства и великомученика Димитрија пред Господом, верујемо да ће деца препознати овај хор и да ће нас бити у што већем броју и надамо се да ће бити то све како је Бог благословио“, поручује Филип Павловић.
„Деца неба“ је први дечји црквени хор при Храму Светог Димитрија у Косовској Митровици.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *