Акваријус

 

Кос Митровица

„Naše polje“ napokon u Kosovskoj Mitrovici

\"nase-polje-baner\"

У оквиру програма „Поетско ћоше“ у галерији „Акваријус“ у суботу 9. јула 2016. године у 12:00 часова одржаће се промоција часописа за децу и омладину „Наше поље“ из Грачанице. Домаћини догађаја су полазници едукативно-уметничке радионице „Мали атеље“, а специјални гост биће члан уредништва и илустратор овог листа, сликарка Маја Тодић, која ће том приликом са децом одржати ликовну радионицу.

\"nase-polje-111\"

„Наше поље“ је тренутно једини дечји часопис који излази на српском језику на територији Косова и Метохије. Дом културе Грачаница, у сарадњи са Омладинским саветом Грачаница и НВО „Српско слово“ из Чаглавице, покренуло је овај лист у септембру 2014. године. У јуну 2016. године изашао је девети број часописа. „Наше поље“ намењено је првенствено основношколској деци којој је матерњи језик српски (Срби, Горанци, Роми). Захваљујући поменутом часопису, а у сарадњи са основним школама на југу Косова и Метохије (јужно од Ибра), у великој мери појачане су ваншколске активности деце (објављивани су дечји радови настајали у ликовним и литерарним секцијама одређеног броја школа).

\"nase-polje-9\"

Између осталог, у деветом броју „Нашег поља“ могуће је прочитати о томе како су стари Египћани проводили слободно време, како је протекао 52. Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ у Грачаници, шта је то васиона, зашто Никола Тесла и даље фасцинира свет, као и друге занимљиве садржаје. Део часописа посвећен је и песништву Десанке Максимовић, као и сликарству Милене Павловић Барили. Специјално за „Наше поље“ говори џез певачица Лена Ковачевић.

\"nase-polje-555\"

У „Нашем пољу“ аутори текстова, цртежа, фотографија углавном су ученици од петог до осмог разреда основних школа на југу Косова и Метохије. Поред прича, анегдота, ликовних радова, интервјуа, извештаја о културним дешавањима, у часопису деца могу да износе и своје примедбе на рад наставника и понашање родитеља. Најбољи радови награђују се. До сада је „Наше поље“ дистрибуирано по школама јужно од Ибра, а успостављена сарадња са „Малим атељеом“ при галерији „Акваријус“ и Клубом уметника омогућиће и малишанима из Косовске Митровице да се упознају са садржајем овог часописа, а у будућем периоду и да учествују у његовом стварању.
Уредништво часописа чине Живојин Ракочевић, Жарко Миленковић (извршни уредник), Марко Трајковић, Милан Танасковић (ликовно-графички уредник), Александар Гуџић (историчар), Маја Тодић (ликовна уметница), Јелена Ђорђевић (педагог).

0 thoughts on “„Naše polje“ napokon u Kosovskoj Mitrovici”

  1. Pingback: PROGRAM ZA JUN 2016. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *