Акваријус

 

Кос Митровица

Nastavak Likovnih okršaja

\"likovni-okrsaj-novembar-2019\"

У другом делу квалификација четвртог циклуса Ликовних окршаја у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици, у среду 13. новцембра 2019. године од 20 часова снаге ће одмерити Тијана Родић (Ниш) и Анђела Јордановић (Гњилане), односно Наталија Утвић (Зубин Поток) и Јована Деновић (Косовска Митровица). Имена чланова жирија држаће се у тајности све до почетка надметања.
За разлику од претходних сезона, у новој ће се у свакој квалификационој рунди надметати два такмичара (а не као до сада по три). Победници квалификација обезбеђују пласман у полуфинале, а победници полуфинала ће се у финалу борити за главну награду – самосталну изложбу у „Акваријусу“ о трошку ПКЦ-а. Право учешћа имају сви заинтересовани који сматрају да имају сензибилитет за ликовне уметности.

 

У претходном колу Давид Павловић је након прегласавања жирија био бољи од Александре Гроздановић 84:83 (82:82), док је Милица Грбовић направила изненађење победивши Анђелу Раденковић Поповић (88:80). Давид и Милица су обезбедили пласман у наредну рунду, док Александра и Анђела чекају једну специјалну позивницу организатора, обезбеђену за поражене такмичаре у квалификацијама.
Досадашњи победници Ликовних окршаја у „Акваријусу“ су Вук Ђурић из Чачка (2016), Стефан Ђурђановић из Ниша (2017) и Петар Алексић из Београда (2018), који је одбио награду.

Победници, распоред и резултати >>

\"likovni-okrsaj-markica\"

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године, када је ПКЦ „Акваријус“, у договору са студентима тада четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, одлучио да организује несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.
Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

Више о ликовним окршајима >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *