Акваријус

 

Кос Митровица

Neki kreativniji svet

\"sSxoIpmQ\"

Годишња изложба „Малог атељеа“, који у новембру ове године бележи три године звачиног рада, отворена је 23. октобра 2018. године у Приватном културном центру „Акваријус“. Кроз ове едукативно-уметничке ликовне радионице до сада је прошло преко 150 деце, узраста од 5 до 12 година. Већина њих, кроз забаву и игру, стицала су основна сазнања из области ликовних уметности, као и вештине за испољавање сопственог креативног потенцијала. Прошле сезоне, „Мали атеље“ окупио је око 50 деце, од којих је наставу редовно похађало њих 20. На изложби су били изложени њихови појединачни и групни ликовни радови, који су настајали током зиме, пролећа и лета ове године.

\"thumbnail-15\"

Радио Косовска Митровица о „Малом атељеу“ и „Малом театру“ >>

Програм „Малог атељеа“ утврђен је у складу са савременим методичким достигнућима, а реализован је у сарадњи са најбољим методичарима ликовне уметности у региону, као и са педагизиума и психолозима. „Мали атеље“ води Миљана Дунђерин, а сарадник у настави током прошле школске године била је студенткиња Факултета уметности у Косовској Митровици Дуња Вељковић.

 

Прилог РТВ „Мир“ о „Малом атељеу“ и „Малом театру“ >>

Чланови „Малог атељеа“ који су се током прошле сезоне истакли својим трудом, залагањем, упорношћу и истрајношћу, те индивидуалним талентом и креативношћу добили су тог дана дипломе, а најуспешнијима су, као и прошле године, биле уручене награде.
Стручни савет галерије „Акваријус“ – којег чине наш истакнути вајар, проф. др Велимир Каравелић, историчар уметности Зорица Сајић Раденковић и ликовни уметник Миљана Дунђерин – донео је одлуку да за занатски најуспелије и естетски и уметнички најупечатљивије ликовне радове настале током претходне сезоне награди Симону Димитријевић. Симона је од оснивања део „Малог атељеа“. Претходних година показала је како је на завидном нивоу савладала технике цртања и сликања, стекла сасвим солидно знање из области теорије и историје уметности, при томе показујући при раду висок степен самосталности и самосвојности, те изузетну креативност.
Савет је такође одлучио да за изузетно залагање и напредак током школске 2017/18. године специјалним признањем награди Игњата Петровића.

 

Прилог ТВ „Мост“ о „Малом атељеу“ и „Малом театру“ (ТВ Дневник, од 19:57 до 22:20) >>

https://www.youtube.com/watch?v=pn3BoWDCNvI

Породицу Приватног културног центра „Акваријус“ од лета 2017. године обогатио је и „Мали театар“. За само годину дана „Мали театар“ произвео је три премијере: „Ујеж“ (по тексту Бранислава Нушића), „Четири годишња доба“ (инспирисану Вивалдијем) и „Збуњену бајку“ које је овај дечји и омладински ансамбл премијерно извео. Најмлађи митровички позоришни ансамбл тренутно припрема и четврту премијеру – представу „Родољупци“ по тексту Јована Стерије Поповића.
Идејни творац и оснивач „Малог театра“ је глумица Дуња Николић, уметнички директор и редитељ.

https://www.facebook.com/772779689572614/videos/284299332422953/UzpfSTEwMDAwOTA0MDMwMTU1ODoyNDY5MTgyODc2NzI2MzY1/

Дуња Николић о „Малом театру“ на РТК 2 >>

„Мали театар“ је до сада са својим представама гостовао широм Косова и Метохије, учествовао је и на позоришним фестивалима, те је то разлог да најуспешнијим члановима овог позоришног ансамбла доделимо и награде. Жири у саставу Ивана Вановац (новинар), Милица Мандић (глумица) и Александар Дунђерин (уредник уметничког програма у „Акваријусу“) одлучио је да специјалну награду за преданост, пожртвовање и изузетно изражен колективни дух током сезоне 2017/18. додели Марији Борисављевић.

\"9WOdQkag\"

Жири је такође донео једногласну одлуку да главну награду за најбољу улогу додели Тарији Хоџи, која је у представи „Ујеж“ показала изузетну способност за трансформацију.

\"44581747_161293791483725_4671390182715424768_n-1\"

Део данашњег програма реализован је у сарадњи и уз подршку канцеларије УНИЦЕФ-а на Косову, и организације Каритас Косова.
Унапређење социјалне одговорности у реализацији дечјих права кроз оснивање свих социјалних актера у заједници приоритет је у деловању канцеларије УНИЦЕФ-а на Косову. Програмске активности у партнерству са организацијама цивилног друштва промовишу концепт инклузивног друштва и повећавају јавну подршку за заштиту деце са посебним освртом на децу из најрањивијих група. Широка лепеза програма обухвата како унапређење постојећих социјалних програма тако и промоцију инклузивних и иновативних програма.

\"IMG_20181023_110918.jpg\"

Радио Контакт плус о „Малом атељеу“ и „Малом театру“ >>

Управо је сарадња Каритаса Косова са Галеријом „Акваријус“ понудила концепт инклузивно-едукативних радионица. Деца су током тромесечног рада заједно стварала уметничке радове, учествовала у промотивним активностима у заједници и показала да концепт инклузивног друштва није утопија. О томе сведочи и укључивање младих у поменуте активности у заједници, посебно младих из групе УМ за децу који су се активно укључили у радионичарски рад са децом.

\"thumbnail-1-5\"

Отуда су на годишњој изложби „Малог атељеа“ били и ученици школе за основно и средње образовање „Косовски божур“ и основних школа „Влада Ћетковић“ и „Доситеј Обрадовић“ из Косовске Митровице. Њихови радови, настали током прошле сезоне, такође су изложени на годишњој изложби „Малог атељеа“, а сви они ће, као и њихови вршњаци, добити дипломе.
Савет Галерије је посебно истакао радове Аиде Краснићи, ученици основне школе „Доситеј Обрадовић“ и Јовани Радомировић, ученици школе „Косовски божур“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *