Акваријус

 

Кос Митровица

Tumulus (Francuska)

\"tumulus-pkc-akvarijus-oktobar-2018\"

Приватни културни центар „Акваријус“ угостиће у понедељак, 29. октобра 2018. године репрезентативна имена савременог француског балета и театра. Група Тумулус, из Француске, коју чине кореографи, глумци, плесачи, певачи и писци, извешће у 20:30 перформанс „40 минута фантазије“. У представи играју Andrea Sitter, Sophie Bouquet, Bjanka Iannuzzi и Constantin Leu. Пре тога, у 17 часова, француска плесачица, кореограф и писац, Софи Буке (Sophie Bouquet) одржаће уметничку радионицу из области глуме и савременог плеса. Улаз је слободан.
Митровичка публика имала је прилику протекле сезоне да упозна део овог ансамбла. Управо у „Акваријусу“ гостовале су Андреа Ситер и Софи Буке, које су одржале две одвојене уметничке радионице са младим људима, на којима су им указале на моћ самоконтроле и међусобног повезивања људи који, ако су у равнотежи могу све – на сцени и ван ње.

Радио Косовска Митровица о Андреи Ситер и Софи Буке >>

\"andrea-sitter-galerija-akvarijus-oktobar-2017

Андреа Ситер је плесачица, виолинисткиња, глумица, песник и кореографкиња. Наступала је у преко 400 представа у Француској, Белгији, Пољској, Аустрији, Немачкој, Мађарској, Србији, Португалу, Палестини, Тунису, Колумбији. Водила је многе тренинге и плесне радионице и предавала у многим позоришним школама широм света, између осталог и у Нациналном плесном центру (Француска), Народном позоришту Дебрецин (Мађарска), Балетској школи Познањ (Пољска), Националном балету Косова, те у Аустрији, Немачкој, Србији.
За себе каже да негује неокласични стил у балету, да је то диван стил али да од њега не може да се живи па је и за једну славну балерину у Паризу, важно да има ангажман на телевизији или у некој компанији како би преживела, да је битно неговати креативност и осећајност у човеку и живети помирен са собом.

\"sophie-bocquet-galerija-akvarijus-oktobar-2017

Софи Буке, плесачица, кореограф, писац. много је пропутовала, од Азије до Америке само да би, како сама каже, посматрала човека и ослушкивала управо говор тела. Као врстан читач телесног језика, каже да се људи разликују од културе до културе, чак и од града до града. Она говори о томе како су људи данас интимнији са својим великим телевизорима и телефонима него са сопственим телом. Зато и не умеју да га користе. Непрестано су у грчу а за то је, каже Софи, криво друштво које нас од малена држи у преси.
„Волим природност, органски покрет. А нас много притискају. У Азији старице вежбају фитнес, ти људи вам се осмехују на улици иако вас не познају. Пробајте то да урадите у Француској. Сви ће вас гледати као да са вама нешто није у реду. Људи више не верују ни себи ни другима. Згрчени су изнутра и споља. Стиде се својих тела. Покрет не мора увек и нужно да буде леп. Битно је да је природан“, поручује Софи.

\"sophie-bocquet-galerija-akvarijus-oktobar-2017

Обе уметнице, иако умногоме различите, шаљу исту поруку – будите у љубави са својим бићем, са својим срцем и душом и будите нежни према себи. Ако то нисте, онај који вам је најближи, први ће вас одат – ваше дивно тело.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *