Акваријус

 

Кос Митровица

Nenad Radosavljević i Burns

\"burns-plakat\"

Отварање нове, четврте по реду сезоне у Приватном културном центру „Акваријус“, заказано је за петак 7. септембра 2018. године. Од 21 сат у „Акваријусу“ ће бити представљене нове песме Ненада Радосављевића, а премијерно ће бити приказан и спот песме „Ивана“ групе ЕЛ 34. Радосављевићеве стихове казују глумице Милица Мандић и Дуња Николић, као и гимназијалци Снежана Џоговић и Михајло Радичевић, уз музичку пратњу Миљана Гвоздића (клавир). У току вечери наступиће и краљевачки бенд Burns, у саставу: Његош Макојевић (гитара, вокал), Слободан Гаровић (перкусије), Слободан Лекић (хармоника), Александра Павловић (вокал) и Ања Војнић (вокал).
Улаз је слободан.

\"plakat-burns\"

Burns је настао је у Краљеву 2005. године. Оснивачи састава су Његош Макојевић (гитара, вокал) и Слободан Гаровић (перкусије) а касније им се прикључује и Слободан Лекић (хармоника). Од 2010. Године стални члан постаје и Александра Павловић (вокал). Бенд ради стране обраде јединственог, репрезентативног звука, углавном рок и кантри жанра (Johny Cash, The Doors, Violent Femmes, Sting, али и Lana del Ray, Amy Winehouse, The Black Keys). Ова група редовно наступа широм Србије, а иза себе има и велики број учешћа на музичким фестивалима. Поред обрада, Burns припрема и ауторске песме и музику која ће се наћи на првом званичном издању бенда.

\"baner

Сезона 2018/19. у „Акваријусу“ носи назив „Визија.“ Будући да је време у којем живимо обележено доминантним атеизмом, аморалношћу, плутократијом, политичким и еконосмким тоталитаризмом, нестајањем готово свих хуманистичких вредности у које је човек некада веровао, уредништво „Акваријуса“ одлучило је да ове године, у својим програмима, афирмише пре свега ствараоце чији живот и дело, између осталог, показују да категорије слободе и љубави, и идеје хуманости и даље, као кључне, егзистирају у културном, уметничком, научном и филозофском дискурсу. Предност ће, тако, приликом одабира и селекције, ове године добити личности које су свесно одлучиле да свој живот проведу у наоко скромним одајама уметности, уместо наоко раскошним дворцима забаве, које су се определиле за стварање уметничких дела која су темељ будућности, а не за производњу уметничке робе која задовољава тренутне захтеве тржишта и идеологије новца. Уредништво „Акваријуса“ је уверено да је такво стваралаштво, заправо стваралаштво будућности.
Пошто је мото „Акваријуса“, од самог почетка, да „нема уметности без слободе и побуне“, а свесни да ни уметност, као ни живот, нису могући без љубави, Приватни културни центар и даље остаје место стваралачког сусрета (афирмације, преиспитивања, полемике), простор где се, у времену једноумља и заглупљивања, ствара и одржава критичко мишљење, и преноси и негује љубав. Због тога је, уосталом, и прва сезона носила назив „Слобода.“, друга „Уметност.“, а претходна, трећа по реду, „Љубав.“

Више о новој сезони у „Акваријусу“ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *