Акваријус

 

Кос Митровица

Otvorena sezona u „Akvarijusu“

\"akvarijus-otvaranje-sezone-2018-19

Након дуге летње паузе, синоћ је у присуству многобројних посетиоца и љубитеља уметничког стваралаштва, у просторијама митровичког Приватног културног центра „Акваријус“ свечано отворена четврта по реду културна сезона. Посетиоци су по први пут могли да чују стихове песама директора ТВ „Мир“, оштрог критичара, сатиричара актуелних политичких и друштвених токова – Ненада Радосављевића. Публици се представио у знатно другачијем светлу. Уместо политичког talk show -а, његова нова поп-рок балада „Ивана“ и спот премијерно су угледали светлост дана. Крај вечери обележио је наступ краљевачког кантри-рок бенда „Burns“.
Радосављевић се поезијом дуго бави. На друштвеним мрежама већ месецима коментарише дневне политичке догађаје кроз рубрику „Коментар дана“, која се објављује и на КоССеву, и која стиче ширу популарност; али са публиком дели и своје музичке подухвате.
У „Акваријусу“ су стихове његових песама синоћ казивали глумица Милица Мандић и Дуња Николић, као и гимназијалци Снежана Џоговић и Михајло Радичевић, уз клавирску пратњу Миљана Гвоздића. Након тога, пред публиком је приказан и спот за његову песму „Ивана“.
Идеју, текст и музику потписао је сам Радосављевић, аранжман је радио Саво Костић, продукцију Душан Поповић, а на песми је радио, како је сам Радосављевић појаснио, велики уметник и гитариста познат по надимку Зика.

Моја Ивана
„У суштини је то мој осећај, моја песма, моја Ивана и то је само преточено у музику онда када сам имао свој бенд, па смо заједно то произвели у звук. Сво унутрашње осећање у песми је лично моје,“ каже Радосављевић.
Појаснио је и одакле идеја за ову песму.
„То се увек веже за неке особе, ситуације, околности, време, некакав мирис у ваздух, младост пре свега – осећај који не може да се врати никада, осим ако га речима не опишете или музиком објасните. Само тако, само на та два начина можете баш то време, тај осећај, утисак да вратите,“ казао је.
Иза Радосављевића су године искуства у музици и писању, питали смо га и да открије како је почео да пише.
„Као сваки Титов пионир, онда када смо се лако заљубљивали и још лакше одљубљивали, ми смо писали песме, просто је и у школском програму било предвиђено чак и то да се између осталих писмених састава пишу и песме. Тако сам и почео да пишем,“ објаснио је.

\"akvarijus-otvaranje-sezone-2018-19

Све што је настало после „пионирског дела живота“ било је озбиљније, додао је, дајући и својеврстан рецепт за усавршавање технике и знања писања.
„Што сам више читао литературу и руску и сваку другу, руску – јер су то класици па се до њих најчешће долази у нашем друштву, а потом и други писци – из тога се створио основ да се схвати како речима може да се напише оно што свако од нас мисли, али ипак не уме речима да искаже. То је оно што је вештина која се стиче великим радом и трудом, уз много читања. Касније сам то унапређивао кроз музику, попут Хермана Хесеа и игре стаклених перли – то је нешто што се преплиће у животу. Уметност није једнозначна, чак се и друге области, попут математике могу повезати са облашћу коју ми зовем уметност, а суштински је извориште живота и разумевање живота као појма, поимања и као начина како се кроз овај живот који имамо и пролази“, говори.

Признање Саве Дечанца
Радосављевићу је синоћ уручена и плакета Центра за културу „Сава Дечанац“, којом му је одато признање за његово уметничко стваралаштво.

\"akvarijus-otvaranje-sezone-2018-19

Амерички кантри у Митровици
За сам крај вечери наступио је краљевачки бенд „Burns“. Многобројни посетиоци су могли да чују неке од најпознатијих хитова светских музичких стваралаца, попут Џонија Кеша, The Dors-a, Violent Femes-а, Стинга, као и Лане дел Реј, Ејми Вајнхаус, Блек Кејса у специфичном кантри-рок стилу.
Овај бенд постоји већ 13 година, а за сада имају три снимљене песме. Свој први албум жељно ишчекују, а очекивање дели њихова публика, која, како кажу, обожава њихов специфичан стил.
Овај бенд је наступао у нашим крајевима на десетине пута.
„Лепосавић, Звечан, Митровица, то је била та редовна рута,“ додају.
Од овог наступа нису очекивали превише, јер, како кажу, знају шта их чека:
„Овде су одувек биле најбоље журке и најбољи провод“.

\"akvarijus-otvaranje-sezone-2018-19

Културни лидер града
Говорећи о новој сезони и активностима овог Приватног културног центра, Миљана Дунђерин наводи да главни програм остаје исти, међутим, „постоји и фактор изненађења“:
„Ми се трудимо максимално да припремимо програм, типични догађаји – као што су ликовни окршаји остају исти, а изненађења је пуно.“
„Биће ту гости из иностранства, гости из региона, као и локални ствараоци у свим областима уметности,“ додаје Дунђерин.
Уредништво „Акваријуса“ наводи да ће ове године пажњу да поклони и у својим програмима афирмише пре свега ствараоце чији живот и дело, између осталог, показују да категорије слободе и љубави, и идеје хуманости и даље, као кључне, егзистирају у културном, уметничком, научном и филозофском дискурсу.
Они додају да су се на то одлучили управо због тога што је „време у којем живимо обележено доминантним атеизмом, аморалношћу, плутократијом, политичким и економским тоталитаризмом, нестајањем готово свих хуманистичких вредности у које је човек некада веровао“, па ће, управо због тога, нова, четврта сезона да понесе назив „Визија.“, наглашавају из овог културног центра.
Овај културно-уметнички центар већ четири године за редом представља место стваралачког сусрета, место где се, „у времену једноумља и заглупљивања, ствара и одржава критичко мишљење, и преноси и негује љубав“, па је уједно мото „Акваријуса“ од самог почетка да „нема уметности без слободе и побуне“.

Извор: КоССев >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *