Акваријус

 

Кос Митровица

Ноћ музеја: трагом јеврејских лекара К. Митровице

\"\"

Текст: Радио Контакт плус
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“

Поводом обележавања међународне манифестације „Ноћ музеја“, Приватни културни центар „Акваријус“ синоћ је организовао обилазак неколико локација у северном делу Митровице, на којима се налазе објекти који су непосредно били везани за живот и рад двојице истакнутих јеврејских лекара који су живели у нашем граду. Историчар Милош Дамјановић упознао је присутне са биографијама доктора Нехемија Шенфајна и Јосифа Биваса.
Окупљени у ПКЦ \”Акваријус\”, најпре су се упутили ка велелепном грађевинском објекту, који се налази у непосредној близини градског шеталишта.
Реч је о некадашњој кући Лазара Жарковића, поред које житељи Митровице свакодневно пролазе и често ни не обраћају пажњу на њу, иако има велику историјску и културну вредност.
„Реч је о објекту који је имао веома значајну улогу између два светска рата, у којем је неко време била смештена и градска амбуланта у којој је радио доктор Нехемија Шенфајн“, објашњава историчар Милош Дамјановић.

\"\"

Испред тог здања, упознао је присутне са биографијом др Шенфајна, откривши им како је јеврејски лекар дошао у ову средину, шта га је задржало овде и чиме се све бавио док је боравио у Митровици и околини.
Путешествије је настављено даље. Група од 20-ак људи посетила је најстарији објекат који се налази у оквиру Здравственог центра у Косовској Митровици – зграду некадашње Бановинске болнице (данас је то зграда Управе, прим. аут.) која датира из периода пре Другог светског рата, а у којој је др Шенфајн радио својевремено.
„Шенфајн је био војни лекар, лечио је и запослене у Трепчиним рудницима, а ординирао је и приватно. Није био лекар који радио искључиво зарад профита, већ му је водиља била та једна хумана мисија. Увек је био на располагању свима. Он је заиста био пример лекара који се држао хуманих побуда и онога што дефинише тај позив“, појашњава Дамјановић.
Шенфајн се школовао на западу, радио је најпре у Берну, а бавио се и научним радом.

\"\"

Док је боравио у Митровици и околини, нису му биле стране ни акушерске, хируршке, ортопедске и многе друге интервенције.
Последња дестинација у оквиру обележавања \”Ноћи музеја\” била је приватна кућа која се налази у непосредној близини ПУ \”Даница Јарамаз\”.
У њој је пре и после Другог светског рата живела јеврејска породица Бивас, чији је члан био познати др Јосиф Бивас.
Реч је о занимљивој грађевини, која је прилично непозната локалној јавности.

\"\"

„Реч је о репрезентативној, занимљивој грађевини, која је ретка и још увек пркоси времену. Она је руинирана, у запуштеном је стању. Можда је мало локацијски изолована, забачена, али је нешто што треба сачувати. Ми као локална заједница треба да бринемо о својој прошлости, култури и о ономе што смо наследили“, додаје Дамјановић.
„Ноћ музеја“ представља јединствен културни догађај који се сваке године 18. маја одржава у више од 120 градова широм света.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *