Акваријус

 

Кос Митровица

Обилазак града и предавања у Ноћи музеја

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Филип Вучковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“

\"\"

Приватни културни центар „Акваријус“ обележио је “Ноћ музеја” туристичком обиласком и предавањем о лекарима јеврејског порекла др Нехемија Шенфајна и др Јосифа Биваса, који су живели и радили у Косовској Митровици.
Организован је обилазак одређених локација и грађевина у граду, у којима су др Нехемије Шенфајн и др Јосиф Бивас провели своје животе и били радно ангажовани.
Посетиоци су најпре обишли атрактивну локацију у центру града на шеталишту, кућу Лазара Жарковића а тадашњу градску амбуланту, у којој је професионалну дужност између два рата обављао Нехемије Шенфајн.

\"\"

Историчар Милош Дамјановић је окупљене упознао са Шенфајновом биографијом, за којег каже да је био поштован и цењен од стране свих суграђана и да је важио за високог угледа.
„Био је човек искристалисаног профила и најзавиднијих манира. Човек који је био икона града, од изузетне важности у пружању лекарских услуга и медицинских третмана“, навео је Дамјановић.
Након обиласка куће, уследила је посета Клиничком центру, у којем се налази најстарија зграда овог комплекса, која, како каже Дамјановић, датира из тридесетих година прошлог века.

\"\"

„У питању је тадашња зграда државне болнице, која је била главни медицински центар за сам град али и његову околину, која је гравитирала ка Косовској Митровици, као административном центру. Она такође представља и једно од радних места Шенфајна, где је он обављао своју професионалну делатност“, рекао је Дамјановић.
Након биографске приче о једној веома интересантној и занимљивој личности, садржајног и богатог живота, уследио је обилазак последње локације, породичне куће Бивас. Дамјановић истиче да она представља грађевину која је у приватном власништву, за разлику од претходна два објекта.

\"\"

„Веома лепа и импозантна грађевина, у којој је живела јеврејска породица Бивас. Грађевина је у свим естетским формама, и у другим смислу, и тих година али и сада, вредна дивљења и пажње, иако се налази у изузетно лошем стању. Као и живот његовог колеге Шенфајна, и живот Јосифа Биваса је био пун изазова, турбуленције и узбуђења. Бивас је особа која је обележила здравствене прилике у нашем граду, али у периоду који се продужио након др Нехемија Шенфајна, који је своју животну каријеру жавршио у годинама док је трајао Други светски рат, а Јосиф Бивас је професионалну каријеру наставио и после Другог светског рата, јер је за разлику од Шенфајна, имао срећу да дочека крај рата и настави свој хумани позив“, наводи Дамјановић.
Ноћ музеја се традиционално одржава у целом свету а од 2005. године се обележава и у Београду као и у осталим градовима Србије.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *