Акваријус

 

Кос Митровица

Novi ciklus Likovnih okršaja

\"likovni-okrsaj-markica\"

Пријаве учесника за четврту сезону Ликовних окршаја у Приватном културном центру „Акваријус“ су у току. Жребање за квалификационе турнире одржаће се у „Акваријусу“ у понедељак 14. октобра 2019. године од 19:00, а у среду 16. октобра од 20:00 одржаће се прво коло квалификација. За разлику од претходних сезона, у новој ће се у свакој квалификационој рунди надметати два такмичара (а не као до сада по три). Победници квалификација обезбеђују пласман у полуфинале, а победници полуфинала ће се у финалу борити за главну награду – самосталну изложбу у „Акваријусу“ о трошку ПКЦ-а. Право учешћа имају сви заинтересовани који сматрају да имају сензибилитет за ликовне уметности.
До сада су учешће пријавили: Тијана Родић (Ниш), Александар Касаловић (Косовска Митровица), Анђела Раденковић Поповић (Звечан-Грабовац), Давид Павловић (Краљево), Наталија Утвић (Зубин Поток), Александра Гроздановић (Лесковац), Анђела Јордановић (Гњилане), и Милица Грбовић (Ниш).
Досадашњи победници Ликовних окршаја у „Акваријусу“ су Вук Ђурић из Чачка (2016), Стефан Ђурђановић из Ниша (2017) и Петар Алексић из Београда (2018), који је одбио награду.

 

 

Победници, распоред и резултати >>

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године, када је ПКЦ „Акваријус“, у договору са студентима тада четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, одлучио да организује несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.

 

 

Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

Више о ликовним окршајима >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *