Акваријус

 

Кос Митровица

Dr Novakov o Petru Kostiću

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Срђан Кошанин)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“

У оквиру малог сајма књига у ПКЦ „Акваријус“ под називом „Пијаца књига“, синоћ је митровачкој публици представљено репринт издање књиге Петра Костића „Просветно-културни живот Призрена и његове околине крајем XИX и почетком XX века“. Књигу су објавили удружење „Свети Спас“, уз финансијску помоћ Комесаријата за избегла и расељена лица Републике Србије.
Петар Костић био је српски писац, сенатор и наставник у призренској Богословији. Основао је Српску гимназију у Солуну 1894. Поред Призрена и Солуна, један део живота је провео у Скопљу, где је и преминуо 1934. године. Објавио је једну књигу и мноштво научних радова.

Књига „Просветно-културни живот православних Срба у Призрену и његовој околини у XИX и почетком XX века (са успоменама писца)“ је мемоаристичко и историографско штиво значајно не само за српску историографију већ и за етнологију, лингвистику и фолклористику. Ово дело и у данашње време представља полазну основу и незаобилазну литературу за истраживање друштвених, економских, политичких и културних прилика у Призрену и околини у 19. веку и у првој половини 20. века.
Секретар Косовскометохијског одбора Матице српске историчар Александра Новаков која је овим поводом боравила у Косовској Митровици, каже за Радио Косовска Митровица да је рад Петра Костића од изванредног значаја, те да је она за њега везана и као неко ко се бави лексикографијом, али и као Призренка.

„Ово је репринт издање. Књига је настала 1933. године. Прво репринт издање је било 1997. године, непосредно пре рата и одлучили смо да објавимо ново издање ове књиге. 2017. године, колега Урош Шешум и ја, објединили смо све научне радове Петра Костића који су били расути у српској периодици и објавили књигу у издању Друштва пријатеља манастира Светих Архангела. Књига носи назив \’Листићи из даље и ближе прошлости\’”. На промоцију те књиге у крипти Храма Светог Саве, дошао је владика Атанасије, донео примерак књиге \’Црквени живот Срба у Призрену и његове околине у XИX и почетком XX века\’ и унутра ставио извесну количину новца и рекао ми да направимо репринт те књиге. Наравно да смо послушали владику. Књига је објављена и већ за Спасовдан те године је промовисана у оквиру Спасовданских дана у Призрену, које организујемо сваке године“.

Наша саговорница се за Косово и Метохију интересује кроз свој научно – истраживачки рад, али и као секретар Косовскометохијског одбора у Матици српској и као члан Друштва пријатеља манастира Светих Архангела, интересује је све везано за ово поднебље. Каже, изванредну сарадњу имају са Домом културе Грачаница и са Филозофским факултетом приштинског Универзитета.
„Покушавамо кроз одбор и овако, да стално будемо на вези са Србима са Косова и Метохије и у томе успевамо. Или смо ми у Призрену, Митровици и Грачаници, или су они наши гости. Имали смо Недељу културе Косова и Метохије у Матици српској. Тада је Дом културе Грачаница представио све што је битно са подручја Косова и Метохије. Објављујемо књиге са темом Косова и Метохије“, прича Новаков.

\"\"

Издања Матице српске ће од сада бити заступљенa и у Косовској Митровици и то кроз сарадњу коју ће најстарија књижевна, културна и научна институција српског народа, отпочети са ПКЦ „Акваријус“.
„Нисам знала да у вашем граду постоји овакав кутак. Нажалост, о Косовској Митровици се прича на неки други начин, то нису баш омиљене теме. Ово ме је одушевило. Диван простор, дивни људи и договорили смо да издања Матице српске буду заступљена овде… Они су уметници и покушаћемо и њихов рад да представимо у Матици српској. Матица српска се труди да не заборави свој народ на КиМ“, најављује Новаков једну лепу сарадњу.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *