Акваријус

 

Кос Митровица

Ovo nisam ja

\"darija-maskovic-galerija-akvarijus-novembar-2018

Пише: Ивана Вановац
Фотографије: Харис Личина

\"darija-maskovic-galerija-akvarijus-novembar-2018

Сви афирмисани писци наликују један на другог. Важни су, паметни, речити, медијски тетошени и на критику намргођени дубоком бором несхваћености.
Сваки неафирмисан писац, неафирмисан је на свој начин. Ћутљив, интригантан, неначет. Препуштен сопственој несигурности као једином судији.
И не подносе сви то исто.
Посебно тек пробуђени млади писци који су са својим талентима још на „ви“. А таленти нису тако безазлени. Они памте. Ако их пријатељски пригрлиш и као венерицу ушушкаш у џеп, умножавају радости. Али ако их исмејеш, занемариш и истресеш из тог истог џепа као суве мрвице, постају твоја вечита, сврдлајућа, неутажива глад.

\"darija-maskovic-galerija-akvarijus-novembar-2018

Шеснаестогодишња гимназијалка Дарија Машковић је победом на Књижевним окршајима организованим у галерији „Акваријус“ освојила штампање збирке песама која је ни мање ни више своју прву промоцију доживела на 63. Београдском сајму књига.

\"darija-maskovic-galerija-akvarijus-novembar-2018

Збирка носи име „Жврљотине“ и иако семантика те речи указује на нешто безвредно, она суштински нимало не говори о квалитету садржаја. Баш нимало. Она је ту као речити приказ Даријиног опхођења према њеним песмама, које је синоћ представилла публици у Косовској Митровици.
„Ја не волим да ствари називам погрешним именима. Ова књига носи назив „Жврљотине“ зато што су у њој жврљотине у које сам уложила 0 % труда“, каже Дарија и додаје да су за песме заслужни људи у њеном животу којима је песме посветила и који су је на стваралаштво нагнали. Каже и то да најрадије пише на часу хемије. Симптоматично. Једна хемија подстиче другу.
А оно што је „нажврљала“ је зрело, развијено, бунџијски смело, каткад ласцивно, углавном префињено и увек шармантно. Пише као успут. Као да то није важно. Оним као незантересованим тоном који служи само да се купи време док се метеж у души не размине а брада не престане да подрхтава. И да не знате да је те прозне поеме написала девојчица, не би је из њих ништа одало. Можда тек њихова лака недовршеност, што никако није мана.
Тај лелујави, лепи девојчурак у песму смешта рашчупане Барбике са којима је недавно раскрстила, своју мајку са којом заподева лирску свађицу, Његово лепо цвеће, њено болно бело цвеће, целу једну Москву са све проституткама. Она чак разголићује фарисејство пуританског паланачког друштва постављајући фантастична питања на тему душевног промискуитета – давати тело из руку у руке се сматра проституцијом а када је неко „радодајка душе“ то је сасвим ОК?

\"darija-maskovic-galerija-akvarijus-novembar-2018

Теме којима се бави, снажне емоционалне демонстрације, „пачворк“ стил писања у коме се не води рачуна о томе да речи буду „у тону“, све то указује да је Дарија чист таленат и у томе јој одрастање неће донети напредак.
„Жврљотине нису моја прва књига“, рекла је Дарија и својим пријатељима и породици обећала да ће позивницу за прооцију њене праве прве књиге тек добити… Једног дана… Када је буде написала… А ово што је досад писала „пуј пике не важи“…

\"darija-maskovic-galerija-akvarijus-novembar-2018

„Ово нисам ја… Ја не желим да ово буде моја прва књига. Оног тренутка када будем желела да објавим књигу, то ће бити права књига. Ја ћу размишљати и то ће бити нешто о политици, о тежини, о љубави…“, каже Дарија.

\"darija-maskovic-galerija-akvarijus-novembar-2018

То је тренутак када схватате да је Дарија ипак дете. Године које долазе донеће јој сазнања о нечему изванредно важном. Схватиће да „Жврљотине“ ЈЕСУ књига. Озбиљан издавачки подвиг у који су свој ауторитет и средства уложила два моћна културна тела – галерија „Акваријус“ и Књижевно друштво Косова и Метохије. Они су својим именима гарантовали да је Дарија Машковић неко вредан пажње. Неко толико вредан пажње да је са шеснаест година узет за руку и књигу и одведен на Сајам књига. Они неафирмисани са почетка приче схватају важност тог момента.

\"darija-maskovic-galerija-akvarijus-novembar-2018

Даријине стихове говориле су Снежана Џоговић, Невена Кочовић и Дуња Николић.

\"darija-maskovic-galerija-akvarijus-novembar-2018

Књига Дарије Машковић објављена је захваљујући сарадњи Књижевног друштва Косова и Метохије и Приватног културног центра „Акваријус“ из Косовске Митровице који су ове године покренули едицију „Млади ствараоци“. Поред „Жврљотина“ у овој едицији објављена је и кратка проза Вука Пантовића („Страх смирења“) и поезија Тамаре Орловић (Плаво око). Све три књиге премијерно су представљене на овогодишњем 63. Међународном београдском сајму књига.

\"darija-maskovic-galerija-akvarijus-novembar-2018

„Жврљотине“ Дарије Машковић могуће је купити у „Акваријусу“ по цени од 360 динара. Новцем прикупљеним од продаје књига биће финансирано штампање књига у едицији „Млади ствараоци“.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

0 thoughts on “Ovo nisam ja”

  1. Pingback: Novi ciklus Književnih okršaja | Galerija Aquarius

  2. Pingback: Razgovor sa Darijom Mašković | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *