Акваријус

 

Кос Митровица

Peć u pesmama

\"pec-u-pesmama-plakat\"

Промоција књиге „Пећ у песмама“, коју су приредили Голуб и Дражен Јашовић, биће одржана у галерији „Акваријус“, у среду 26. априла 2017. године, од 19 часова. О књизи ће, поред приређивача, говорити и проф. др Небојша Лазић и мр Марија Јефтимијевић Лилић. Стихове ће казивати митровачки песници заступљени у антологији.
Издавачи књиге су Књижевно друштво Косова и Метохије из Косовске Митровице и Књижевни клуб Владета Вуковић из Врњачке Бање.

Пећ у антологији јесте град који је послужио категоризацији свих песама из антологије у заједничку целину, али тај град чине знатно ваздушастији материјали песничке имагинације него што би то могле икада учинити цигле или асфалт које непосредним чулима можемо опазити. У антологији „Пећ у песмама“ налазе се, између осталог, и стихови Његоша, Даринке Јеврић, Александра Деспотовића, Радована Зоговића, Драгана Лакићевића, Душана Костића, Александра Лаковића, Сунчице Денић, Милоја Дончића, Новице Соврлића, Голуба Јашовића, Милице Јефтимијевић Лилић, Адама Пуслојића, Милана Михајловића…

Иза кратког и ефектног наслова песничке антологије „Пећ у песмама“ Голуба и Дражена Јашовића крије се мноштво песама посвећених једном од централних топоса на Косову и Метохији, али и у читавој српској култури и књижевности. Читалац застане, помало у чуду, пред дугачком листом песника који су барем једну песму посветили Пећи која у колективној свести Срба има повлашћено место. Прва асоцијација је, наравно, улога и положај Пећке Патријаршије у средњем веку, у време владавине цара Душана када Пећ постаје центар православља и духовности.
Из рецензије проф. др Небојше Лазића

Стихове изабраних певача, гуслара и песника Пећи, у којима, између осталога, уочавамо аутобиографско и колективно памћење, може се препознати и соха личног идентитета, али и сопот аутобиографских књижевних текстова.
Из рецензије др Александра Лаковића

0 thoughts on “Peć u pesmama”

  1. Pingback: Program za april 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *