Акваријус

 

Кос Митровица

Петровић: Сачувати, храброст, дух, машту

Текст: Радио Контакт Плус (Ана Марија Ивковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Миленија Митковић)
Видео: Радио Контакт плус, Данкос плус ТВ, ТВ Мост

Радионица за размишљање, интерактивна авантура мозга, решавање загонетки, загонетних предмета и прича – вече са Урошем Петровићем у митровичком Акваријусу окупило је десетине малишана. Ипак, вечерашње промишљање подједнако је било интересантно и за оне старије.
Деца су успешнија у решавању загонетки, објашњава Петровић у разговору са новинарима.
„То је зато што имају више храбрости, маште и духа од одраслих и моја мисија је да што више малишана стаса у људе који ће то сачувати када одрасту и када почну да се баве својим занимањима, јер то је основ да буду успешни и направе неки корак напред, нешто изван оквира“, казао је.

„Ја бих рекао да смо мало пореметили приоритете и да се мање бавимо децом него што би требало, а они су нам најважнији… Тако да све што урадимо за нашу децу у том раном периоду одрастања, једног дана може да се претвори у ватромет, нешто лепо и велико. Нажалост, важи и обратно, ако их мало запоставимо, имаћемо генерацију на коју можда не можемо бити толико поносни.“

Рад са децом је, објашњава, истовремено и најлепши и најтежи процес.
„Код деце се неискреност одмах препозна и то вам дају до знања. Одрасли ће понекад из пристојности, понекад због тога што су ушли у неку колотечину, одреаговати и на нешто неискрено, некад и ради реда, код деце тога нема. И оно што важи за децу, што се тиче образовања и културног садржаја јесте да, уколико им је нешто занимљиво, нема тога што не могу да постигну, али важи и обратно. Ако им нешто није занимљиво, ако им је нешто досадно, ствара се отпор и нешто што је много мање захтевно постаће захтевније. То је правило које важи за све сегменте рада са децом“, каже Петровић.
Зато је, признаје, лакше радити са одраслима, али лепше са децом.

Говорећи о дечјој машти некада и данас, подсећа на свима познате чињенице. Много тога се јесте изменило – деца су мање физички активна, али дигитално писменија.
„Увек говорим да је највећа вредност у налажењу праве мере, то је најтеже. Дакле, и технологија, али и нормално одрастање и игра. На крају, технологија је донела и многе бенефите, не можемо је само оптуживати. Знање никада није било доступније, не постоји ништа што се не може научити данас“, додаје.

Као примере наводи могућност учења језика путем Интернета.
„Свега има на Јутјубу и то бесплатно. Свако дете данас на свом телефону има бољу камеру него што је имао Спилберг када је снимао своја ремек-дела“, каже Петровић.
Зато најмлађе увек инспирише да стварају, а не да буду „само пуки конзументи нечег туђег“:
„Дакле, глупо је да проведеш два сата гледајући Тик Ток или играјући игрице, али ако искористиш то да са својим другарима снимиш кратке филмове, то је онда права ствар.“

Петровић осим што је књижевник, аутор 21 књиге, од којих једне поезије, добитник је већег броја најпрестижнијих награда за књижевност за младе, аутор је више оригиналних стоних друштвених игара, добитник награда за фотографију, коаутор НТЦ система учења, аутор концепта Загонетна питања и програма за усавршавање Како размишљањем изван устаљених оквира доћи до нових идеја и решења, предавач на факултетима, у школама и другим образовним установама, био је и председник Менсе Србије и један од најбољих решавача IQ X теста на свету.
„Реч је о резултату који сам направио пре 20 година, тако да сам се потрудио да се сведем на нормалу за све ове две деценије“, каже кроз смех:
„Вероватно да сада има много успешнијих на том пољу и добро је што је тако. Ја се увек и радујем када деца боље промишљају од одраслих, јер то буди наду. Да је обратно, то би било за бригу“.

Извор: Радио Контакт Плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *