Акваријус

 

Кос Митровица

Pobuna. Sloboda. Umetnost. Ljubav.

\"ljubav-baner\"

Галерија „Акваријус“ – која је у Косовској Митровици почела са радом 1995. године, а чији су оснивачи и власници породица Вукомановић – прерасла је новембра 2015. године у својеврсни приватни културни центар („Центар за различите видове уметничког изражавања“). У току две сезоне, а пре свега у сезони 2016/17. („Уметност.“), у новом, знатно већем и функционалнијем простору (у улици Страхињића Бана 4), реализовано је 82 уметничка програма >>, од којих велики број у продукцији Галерије „Акваријус“.
Приватни културни центар „Акваријус“ воде Миљана (уметнички директор) и Александар (уредник уметничког програма) Дунђерин, заједно са великим бројем сарадника.
У програмским активностима заступљене су све области уметничког изражавања:
*ликовне уметности (продајни и изложбени салон);
*сценска уметност (камерна сцена – Театар „Акваријус“);
*музика (концерти);
*филмска уметност (арт-биоскоп, велико платно);
*књижевност и говорни програм (књижевне вечери, трибине);
*издаваштво.
У рад галерије „Акваријус“ укључене су, као сарадници и ствараоци, све генерације. За најмлађе (узраст основне и средње школе) у „Акваријусу“ функционишу едукативно-креативна ликовна радионица „Мали атеље“ >> (од 2015. године) и школа глуме „Мали театар“ >> (од 2017. године). Више од половине уметничког програма реализовано је у директној сарадњи са омладином (средњошколци и, пре свега, студенти). У галерији „Акваријус“ се, такође, презентује и афирмише уметност и научни рад и афирмисаних стваралаца, чија вредност, по мишљењу уредништва, представља трајнији допринос националних култура из којих потичу.
Галерија „Акваријус“ је самофинансирајући, економски самоодрживи културни центар, који до сада није дотиран ни од једне организације или установе. Производња и реализација уметничких програма финансира се искључиво од изворних прихода.
Наш мото је да „нема уметности без слободе и побуне“; отуда, галерија „Акваријус“ није само место стваралачког сусрета (афирмације, преиспитивања и полемике), него и простор где се, у времену једноумља и заглупљивања, ствара, негује и одржава критичко мишљење.
Уверени да ни уметност, а ни живот, нису могући без љубави, одлучили смо да сезона 2017/18. носи назив – „Љубав.“. Отуда ће у новој сезони бити реализовани само они уметнички програми у којима учествују ствараоци који, по мишљењу уредништва, у себи носе љубав, и у стању су да је пренесу публици.
Сезона у ПКЦ Галерија „Акваријус“ почиње почетком октобра а завршава се почетком јула.

ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ
Поред продајног, у галерији „Акваријус“ налази се и изложбени простор где се презентује савремено ликовно стваралаштво. Током претходних сезона организовано је више изложби слика, цртежа и фотографија уметника различитих генерација. У галерији су, између осталог, представљени сликарски опуси Срђана Кошанина, цртежи Милинка Ристовића, те радови младих ликовних уметника Стефана Стевановића, Бориса Запорошца, Вука Ђурића, Богдана Вукомановића, Иване Радовић, Николе Драгина…
Презентована је и изложба фотографија проф. др Драгана Радовановића „Цркве и манастири Косова и Метохије и Топлица кроз векове“, као део ширег пројекта Српске академије наука и уметности. Поводом јубиларног, петнаестог Џез и блуз фестивала у Косовској Митровици у галерији је организована и изложба фотографија „Џез и блуз фестивал кроз објектив“.
Од 2017. године „Акваријус“ је наследник ликовне колоније „Јазз бина“ >> коју је претходних шест година, у циљу афирмације студената ликовних уметности, организовао чувени звечански боем Слободан Златковић Боби.
Галерија „Акваријус“ је идејни творац и организатор Ликовних окршаја >>, својеврсног такмичења између ликовних уметника. До сада је на Ликовним окршајима учествовало 22 ликовна уметника из Новог Сада, Крагујевца, Ниша, Краљева, Чачка, Лесковца, Косовске Митровице, Лепосавића, Грачанице, Липљана, Штрпца, Вајмара (Немачка)… Победник првог циклуса (за 2016. годину) је Вук Ђурић из Чачка, а другог циклуса (за 2017. годину) Стефан Ђурђановић из Ниша. Награда за победника је организација самосталне изложбе у галерији „Акваријус“.
У оквиру галерије од 2015. године ради и „Мали атеље“ >>, креативно-едукативна ликовна радионица коју води академски сликар Миљана Дунђерин, заједно са сарадницима у настави, сликаром Стефаном Стевановићем, студенткињом Факултета уметности Дуњом Вељковић и студенткињом психологије Теодором Живановић. Рад чланова „Малог атељеа“ (узраста од 5 до 15 година) презентује се свака три месеца у изложбеном салону галерије.
У сектору за фотографију, који чини посебан сегмент културног центра, сарадници су Харис Личина из Новог Пазара и Милан Добрић из Косовске Митровице.
Стручни савет галерије, поред академског сликара Миљане Дунђерин, чине и вајар, проф. др Велимир Каравелић из Београда, и историчар уметности Зорица Сајић Раденковић из Косовске Митровице.

СЦЕНСКА УМЕТНОСТ
Камерна сцена „Театар у Акваријусу“ основана је у сезони 2016/2017. године захваљујући глумицама Милици Мандић, Катарини Јеличић, Љубици Радомировић и Дуњи Николић. Оне су, у сарадњи са глумцем и редитељом Дејаном Цицмиловићем (у чијој су класи и завршиле глуму на Факултету уметности у Косовској Митровици), на сцену поставиле представе „Земља јесмо“ (драмска адаптација поезије Десанке Максимовић) и „Чекајући Годоа“ (по тексту Семјуела Бекета), које се налазе на сталном репертоару „Театра у Акваријусу“.
У галерији „Акваријус“ гостовао је, између осталих, и ансамбл Српске драме Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници (представа „Аудијенција“, по тексту Вацлава Хавела), као и кореограф Кристина Колеман из Њујорка (САД), која је, у сарадњи са студенткињама Факултета уметности у Косовској Митровици, на сцену поставила балет „Корак ка променама“.
Од јуна 2017. године, при Галерији „Акваријус“, основана је и школа глуме „Мали театар“ (за узраст од 5 до 17 година) коју води глумица Дуња Николић из Новог Сада, иначе оснивач Балетског студија у Зубином Потоку и Косовској Митровици. Замисао је да „Мали театар“ на камерној сцени постави две премијере током сезоне.
Техничку подршку за реализацију програма из области сценске уметности обезбеђују „Унија М“ из Косовске Митровице и Дом културе Грачаница.

МУЗИКА
У приватном културном центру Галерија „Акваријус“ током претходних сезона наступио је велики број музичких извођача. Између осталих, наступили су чланови некадашњег митровачког „Биг бенда“, чланови хора „Бранислав Нушић“ (под диригентском палицом Петра Ракића), Емир Хасани, Дејан Павићевић („Омнибуси“), Јелена Дражевић, „Шанса“, „Афекат“…
Захваљујући професорима Братиславу Ђурићу из Београда (флаута) и Вери Гаталици из Новог Сада (клавир), организовани су и концерти флауте, виолончела, виоле и клавира, на којима су наступиле студенткиње музичког одсека Факултета уметности у Косовској Митровици: Кристина Бојковић, Невена Нешовић, Миљана Савић, Ана Стефановић (флаута), Катарина Дуловић (виолончело), Ема Миодраговић (виола), Џенана Шаљић, Зерина Реџепефендић (клавир).
У сарадњи са музичком школом „Миодраг Васиљевић“ у галерији „Акваријус“ традиционално се организују концерти класичне гитаре ученика у класи Петра Ракића.
У „Акваријусу“ је први наступ имала и музичка група Comme il faut коју чине Леа Јевтић (вокал, гитара), Марина Башић (вокал) и Катарина Дуловић (виолончело), а која је током сезоне 2016/17. редовно организовала концерте у Галерији.
Стручну и техничку подршку за музички програм обезбеђују чланови „Уније М“ из Косовске Митровице (организациони одбор North City Jazz&Blues festa): Небојша Аврамовић, Миљан Гвоздић, Ненад Илић, Иско Мурић и Петар Ракић.

КЊИЖЕВНОСТ И ИЗДАВАШТВО
У протекле две сезоне, у оквиру програма „Поетско ћоше“, у галерији „Акваријус“, представљено је књижевно стваралаштво Милоша Црњанског, Јована Стерије Поповића, Стевана Сремца, Растка Петровића, Станислава Винавера, Матије Бећковића, Даринке Јеврић, Мирослава Тохоља, Жарка Миленковића, Јесењина, Киплинга, Тагореа, Неруде…
У оквиру књижевних вечери, трибина и предавања, учествовали су наши истакнути књижевници, историчари, историчари и теоретичари књижевности, књижевни критичари, лингвисти, између осталих, проф. др Митра Рељић, академик Мирослав Тохољ, мр Живојин Ракочевић, отац Иларион (игуман манастира Драганац), др Драгана Тодоресков, др Кристина Стевановић, проф. др Небојша Лазић, проф. др Божидар Зарковић, проф. Велимир Каравелић, проф. др Голуб Јашовић, Новица Соврлић, мр Жарко Миленковић, Давид Вартабедијан, Миљан Живковић…
Клуб уметника који функционише при „Акваријусу“ (Снежана Џоговић, Вук Пантовић, Јован Маслар, Дарија Машковић) организовао је током сезоне 2016/17. и Књижевне окршаје >> на којима су наступали студенти и средњошколци. Победник првог циклуса Књижевних окршаја (за годину 2017) је Дарија Машковић из Косовске Митровице. Награда за победника сваког циклуса Књижевног окршаја јесте штампање књиге о трошку галерије „Акваријус“.
Галерија „Акваријус“ је суиздавач публикације „Фестивалске новине“ (уредништво, текстови, фотографије, дизајн) посвећене митровачком North City Jazz&Blues фестивалу. У припреми су и монографија посвећена двадесетпетогодишњици Црквеног хора „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, као и штампање првог броја часописа за различите видове уметничког изражавања.
Такође теку припреме и за организацију Првог регионалног фестивала женске књижевности „Интервала“.
Књижевни, говорни програм и издаваштво ПКЦ Галерија „Акваријус“ реализовани су уз стручну помоћ академика и књижевника из Београда Мирослава Тохоља, мр Живојина Ракочевића и мр Жарка Миленковића из Грачанице, књижевника и председника Књижевног друштва Косова и Метохије Новице Соврлић, књижевника и сликара Срђана Кошанина и новинара Иване Вановац из Косовске Митровице.

ФИЛМ
У оквиру галерије „Акваријус“ ради од 2016. године и арт биоскоп, где се, на великом платну, редовно приказују документарна и играна филмска остварења.
Од 2016. године у галерији „Акваријус“ приказују се, истовремено кад и у Грачаници, филмови са ГРАФЕСТА (Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми) >>.
Током сезоне 2016/17. организован је и циклус филмова који су обележили последњих пет година у светској кинематографији >>, у оквиру којег су, између осталих, приказани и филмови Дамијана Шифрона „Дивље приче“ (Аргентина), павела Павликовског „Ида“ (Пољска), Михаела Ханекеа „Љубав“ (Аустрија), Леа Коракса „Свети мотори“ (Француска), Ескила Вогта „Слепа“ (Норвешка), Спајка Џоунса „Она“ (Сједињене Америчке Државе)…
Премијерно је приказан и целовечерњи играни филм српског редитеља Страхиње Млађеновића „Она је жива“ (2016).
Галерија „Акваријус“ пружа организациону подршку и филмском фестивалу „Косово и Метохија“ који се у Косовској Митровици и Звечану одржава од 2015. године.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *