Акваријус

 

Кос Митровица

Počinje šahovska liga Kosova i Metohije

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Филип Вучковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“

Шаховски савез Косова и Метохије после пуних 26 година организује Лигу Косова и Метохије а тим поводом је јуче у Приватном-културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици ордржан последњи припремни пријатељски меч између Шаховског клуба „Трепча“ и Шаховског клуба „Акваријус“.
Меч је одигран са циљем упознавања са тачним пропозицијама и правилима, као што је писање потеза, а други тим „Трепче“ је савладао први тим „Акваријуса“ резултатом 4:2.

У суботу (15. мај) почиње Лига Косова и Метохије на којој ће се играти два кола. Учествује укупно шест екипа, две из Косовске Митровице, и по једна екипа из Лепосавића, Зубиног Потока, Грачанице и Штрпца. Првак лиге наставља своје такмичење у Шаховској лиги централне Србије. Темпо игре је деведесет минута по играчу плус тридесет секунди, а организатор такмичења је Шаховски клуб „Мокра Гора”, из Зубиног Потока.
Председник Шаховског клуба „Трепча“ Момчило Аџић каже да се након дуго година одржава оваква врста такмичења и изразио наду за великим успехом и свим шахистима пожелео добру игру.
„Ово је сениорска конкуренција и надамо се да ћемо у наредном периоду имати више екипа односно више регистрованих клубова који ће узети учешће у такмичењу. Обезбедили смо да првак лиге иде на такмичење у Лиги централне Србије. Ово је прва година и надамо се да ћемо имати више успеха и да ћемо моћи да организујемо друге турнире и да ћемо привући што већи број шахиста“, рекао је Аџић.
Председник Шаховског клуба „Трепча“ каже да ће следеће суботе и недеље у Косовској Митровици организовати још два кола, тако да ће такмичење бити завршено у три викенда а играће се једнокружно, по Бергеровом систему (свако са сваким).

Александар Дунђерин испред ПКЦ „Акваријус“ истиче да је ПКЦ „Акваријус“ протекле године кренуо са организовањем шаховских турнира а да је због великог интересовања омладине оформљен и Шаховски клуб „Акваријус“. Он додаје да је у плану и формирање првог женског шаховског клуба на простору Косова и Метохије.
„Прошло је двадесет и шест година од када је последњи пут играна Шаховска лига Косова и Метохије. Када је Момчило Аџић дошао на идеју да се поново формира лига која би имала директну проходност у оквиру Шаховског Савеза Србије у лигу централне Србије, одмах смо се одазвали и пре више од годину дана почели да организујемо турнире а онда када смо видели колико се велики број, поготово младих људи одазвао, решили смо да оформимо шаховски клуб и пре свега окупимо квалитетне људе и шахисте. Након тога, у другом плану, барем што се тиче предстојећег такмичења а са друге стране да оформимо и омладински погон школе шаха у сарадњи са Шаховским клубом \’Трепча\’ и њоховим председником, и оно што би се први пут десило а то је да оформимо и први женски шаховски клуб на простору Косова и Метохије“, рекао је Дунђерин.

Члан екипе „Акваријуса“ Душан Симоновић, који је остварио једну победу, каже да је атмосфера била напета али да је све прошло у пријатељском духу.
„Данас је одржан пробни меч због почетка лиге Косова и Метохије. Атмосфера је била напета. Играо сам на трећој табли. Меч смо изгубили са 4:2 али је заиста све прошло у пријатељском духу. Задовољан сам данашњим остварењем, а видим да су и остали саиграчи задовољни такође. Кренули смо са писањем потеза, што до сада нисмо радили“, рекао је Симоновић.
Прва два кола шаховског турнира одиграће се у Зубином Потоку где ће домаћин бити „Мокра Гора” док ће друга два кола бити одржана у Косовској Митровици где ће домаћини бити „Трепча“ и „Акваријус“. Пето коло играће се у Лепосавићу а домаћин је ШК „Космет“.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *