Акваријус

 

Кос Митровица

Počinje treći ciklus Likovnih okršaja

\"likovni-okrsaj-markica\"

Пријаве кандидата за трећу сезону Ликовних окршаја у галерији „Акваријус“ су у току. Квалификациони окршаји у оквиру трећег циклуса биће одржани од новембра 2017. до фебруара 2018. године. Полуфинала су заказана за март и април, а велико финале за мај 2018. године. Право учешћа имају сви заинтересовани који сматрају да имају сензибилитет за ликовне уметности. Главна награда и ове сезоне биће организација самосталне изложбе у „Акваријусу“, о трошку Галерије.

Историјат и пропозиције
Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године када су Миљана и Александар Дунђерин, уредници уметничког програма у Галерији „Акваријус“ (Центру за различите видове уметничког изражавања), у договору са студентима четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, одлучили да организују несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.
Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.
Први циклус Ликовних окршаја реализован је у галерији „Акваријус“ од октобра 2016. до јануара 2017. године. Одржано је три квалификациона окршаја, финални окршај, као и ревијални окршај између студената Аакдемије уметности у Новом Саду и њихових колега са митровачког Факултета уметности. Укупно је у првом циклусу учествовало девет студената са Факултета уметности у Косовској Митровици и три студента са новосадске Академије.

Документарни филм о Ликовним окршајима у галерији „Акваријус“ >>

 \"likovni-okrsaj-1-mart-2017

Победници, распоред и резултати
Победник првог циклуса Ликовних окршаја у галерији „Акваријус“ (за 2016. годину) је Вук Ђурић (рођен у Истоку, живи у Чачку).

Вук Ђурић: Ја сам прљав човек, ружних мисли >>

\"likovni-okrsaj-2-kolo-novembar-2016

У априлу 2017. године одржана је изложба мурала, слика, цртежа и инсталација „Портрет дисидента“ Вука Ђурића.

„Портрет дисидента“ (видео) >>

\"vuk-djuric-portret-disidenta-29-mart-2017

Победник другог циклуса (за 2017. годину) Ликовних окршаја у галерији „Акваријус“ је Стефан Ђурђановић из Ниша. Његова изложба у „Акваријусу“ биће отворена у новембру 2017. године.

Стефан Ђурђановић победник Ликовног окршаја >>

\"likovni-okrsaj-2-kolo-novembar-2016

У првој и другој сезони Ликовних окршаја учествовало је укупно 22 такмичара. Организатор Ликовних окршаја је Галерија „Акваријус“ – Центар за различите видове уметничког изражавања, уредници програма су Миљана и Александар Дунђерин, а у комисији такмичења су проф. др Велимир Каравелић и Зорица Сајић Раденковић.

Распоред и резултати >>

\"likovni-okrsaj-decembar-galerija-akvarijus

Велики број пријављених учесника, као и најављени гости са Академија уметности из Новог Сада, Београда, Ниша и Крагујевца, сведоче да је Косовска Митровица захваљујући, између осталог, и Ликовнима окршајима – али и Књижевним окршајима, који се такође одржавају у галерији „Акваријус“ – постала значајно културно средиште овог дела света.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *