Акваријус

 

Кос Митровица

Polufinale književnog okršaja

\"knjizevni-okrsaj-polufinale-januar-2017\"

Вољом жреба, у полуфиналу првог циклуса књижевног окршаја у галерији „Акваријус“, које ће бити одржанo у суботу 21. јануара 2017. године од 20 часова, истовремено ће се такмичити Дарија Машковић против Вука Пантовића и Анђелија Арсенијевић против Јована Маслара.

Представљање полуфиналиста књижевног окршаја >>

Пропозиције такмичења у полуфиналу измењене су у односу на квалификационе књижевне окршаје. Учесници ће у првој рунди читати своја нове оригиналне радове, у другој рунди ће на лицу места писати текст на основу задатка који им додели жири, а у трећој ће учествовати у квизу знања.
И начин бодовања биће другачији, па ће тако о финалистима књижевног окршаја овога пута одлучивати и гласови публике. Наиме, пласман у финале обезбедиће она два такмичара (Дарија Машковић или Вук Пантовић, односно Анђелија Арсенијевић или Јован Маслар) који добију највећи број бодова жирија и публике. Жири ће после сваке рунде окршаја бодовати наступ сваког учесника оценама од 1 до 10. На тај збир бодова додаће се просечна оцена публике, која ће, на исти начин као и жири, вредновати умеће сваког такмичара. Поред тога, у полуфиналу сваки члан жирија ће после сваке рунде окршаја, морати јавно да образложи оцену коју је дао сваком такмичару.
За финалисте су и овога пута обезбеђене награде (књиге), а победнику првог циклуса књижевног окршаја обезбеђено је штампање књиге о комплетном трошку галерије „Акваријус“.
Директор галерије „Акваријус“ је Миљана Булатовић, уредник уметничког програма је Александар Дунђерин, док програм књижевног окршаја реализују и воде Снежана Џоговић и Зорана Дражевић.

Иако су књижевни окршаји у галерији „Акваријус“ замишљени по угледу на слем вечери, они су током протеклих месеци прерасли у оригиналан догађај, у складу са духом и менталитетом поднебља у којем се одржавају. Изражена интеракција са публиком, која гласно коментарише наступе учесника, навија, изражава негодовање, у зависности од тога да ли јој се програм допада или не, не изостају ни у митровачким окршајима, па атмосфера подсећа на ону која је обележила јавна читања у америчким клубовима осамдесетих година прошлог века, а коју последњих година интезивно призивају млади људи у великим центрима културе. Ипак, књижевни окршаји у галерији „Акваријус“ имају, поред бунта и забаве, и додату вредност која није карактеристична за вечери слем поезије на другим местима. Они су постали заиста релевантан филтер за стваралаштво младих људи са Косова и Метохије, афирмишу савремене уметничке тенденције и омогућују оним најталентованијим и најкреативнијим појединцима да своје потенцијалне искажу у јавности, добијајући истовремено и повратну информацију и могућност да својом првом књигом и заиста уђу у савремени српски књижевни и културно-уметнички контекст.

Због свега тога, добродошли у галерију „Акваријус“ – хвала вам шпо сте све ово време у великом броју подржавали младе ствараоце и доказали како Косовска Митровица има потенцијал да израсте у значајно уметничко средиште.

0 thoughts on “Polufinale književnog okršaja”

  1. Pingback: Program za januar 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *